Svet 5.6.2014 6:00

V Karlsruheju razstavljena živa replika Van Goghovega ušesa

Karlsruhe, 5. junija - V Centru za umetnost in medije v Karlsruheju so na ogled postavili živo repliko ušesa nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha (1853-1890). Repliko je v sodelovanju z znanstveniki na podlagi genskega materiala, ki ga je doniral Lieuwe van Gogh, prapravnuk umetnikovega brata Thea, ustvaril nemški umetnik Diemut Strebe.

Strebe se tudi sicer posveča umetniškim delom, pri katerih uporablja biološki material. Po besedah predstavnice za stike z javnostmi Centra za umetnost in medije v Karlsruheju Dominike Szope je uho identične oblike, kot je bilo umetnikovo.

Kot je še povedala, je razstavljeno uho ustvarjeno iz živih celic. Tako je nastalo živo umetniško delo, ki nosi naslov Sugababe.

Obiskovalci lahko uho nagovarjajo s pomočjo mikrofona. Zvok, ki potuje skozi raztopino, v kateri je uho shranjeno, se prenaša v prostor.

V Karlsruheju bo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP uho na ogled do 6. julija, nato ga bodo razstavili v New York.

Van Gogh je se rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1869 je začel delati za mednarodno podjetje za trgovanje z umetninami Goupil & Cie v Haagu. Nato je nekaj časa kot potujoči pridigar deloval na območju Belgije, leta 1880 pa se je odločil, da se bo posvetil umetnosti.

Sprva je slikal temne slike, leta 1886 pa je odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Njegova barvna lestvica je v Parizu postala svetlejša, poteze čopiča izrazitejše, dramatičnost slike pa poudarjena s črnim robljenjem barvnih ploskev.

Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v "rumeni hiši", kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina. Postopoma je med njima prišlo do osebnih nesoglasij in decembra je Van Gogh v enem od svojih napadov Gauguinu grozil z britvijo. Pozneje si je z njo odrezal košček ušesa.

Leta 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. V enem letu, ki ga je preživel v bolnišnici, je ustvaril 150 slik. Leta 1890 se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Tam je istega leta storil samomor.

Med njegova najpomembnejša dela se danes med drugim uvrščajo Avtoportret pred slikarskim stojalom, Čolni v Saintes-Maries, Nočna kavarna, Stol in pipa, Cerkev v kraju Auvers-sur-Osise, Perunike, Rumeno žito in ciprese v Saint-Remyju, Cerkev v Auversu, Dr. Raul Gachet in Žitno polje s krokarji.