Svet 6.6.2014 5:30

Na Dunaju razstava fotografij Stanleyja Kubricka

Dunaj, 6. junija - V dunajskem razstavišču Kunstforum je na ogled fotografska razstava Eyes Wide Open - Stanley Kubrick kot fotograf. Kubrick, znan po filmih Odiseja, Peklenska pomaranča, Široko zaprte oči in drugih, je kariero začel kot fotograf pri reviji Look. Na Dunaju ima javnost številne njegove fotografije iz tega časa priložnost vdeti prvič.

Kubrick (1928-1999), ki velja za enega najpomembnejših režiserjev 20. stoletja, slovi po svoji izjemni zmožnosti pripovedovanja zgodb. Kadar so ga vprašali po njegovi delovni metodi, je običajno dal zelo preprost odgovor: "Nikoli ne posnemam ničesar, česar ne želim." Njegova dela zaznamuje brezčasnost, ki je tudi razlog za uspeh njegovih filmov.

Razstava Eyes Wide Open predstavlja manj znano poglavje v njegovi karieri, obdobje, ko so nastale serije fotografij za revijo Look. Kubrick je bil hišni fotograf revije med letoma 1946 in 1950. V tem času je nastalo okoli 27.000 fotografij, od tega jih je bilo objavljenih okoli 1000.

Kot je mogoče prebrati na spletni strani razstavišča, so vajeniška leta pri reviji Kubricku omogočila, da je razvil svojo strast do ustvarjanja in pisanja scenarijev z vizualnimi podobami, ki jih je vedno bolj izpopolnjeval. Odločitev, da ne bo ostal le pri fotografiji, je bila tako logičen korak. Kubrick je svoj prvi dokumentarni film posnel leta 1951 - Day of the Fight. Film pripoveduje o boksarju Walterju Cartierju, ki ga je tudi fotografiral za revijo Look.

V fotoreportažah za revijo Look - več kot 15 jih je prikazanih na razstavi - je Kubrick, tako kot pozneje v svojih filmih, izbiral neobičajne človeške zgodbe: opazoval je dečka, ki čisti čevlje na ulicah New Yorka, spremljal cirkus z akrobati in živalmi na turneji ali obiskal Betsy von Fürstenberg, izjemno mlado igralko iz visoke družbe. Njegove fotografije pričajo o veliki narativni moči in psihološki študiji protagonista, ki je običajno v središču fotografije.

Na razstavi, ki bo na ogled do 13. julija, so predstavljene tudi izdaje revije Look, v katerih so bili prvotno objavljeni Kubrickovi fotografski eseji.

Kubrick se je rodil v New Yorku. Kot režiser je svoj prvi celovečerni film Strah in poželenje predstavil leta 1953, uveljavil pa se je s filmom Steze slave, v katerem je dramatično prikazal zgodbo o nepravičnosti v francoski vojski med 1. svetovno vojno. Bil je znan po perfekcionizmu, skrbno vodeni kameri in nepristranskem, pogosto tudi ironičnem in pesimističnem pogledu na svet.