Svet 6.6.2014 0:30

Na arhitekturnem bienalu v Benetkah bo danes vrata odprl slovenski paviljon

Benetke, 6. junija - V Benetkah bo dopoldne v sklopu 14. mednarodne arhitekturne razstave vrata odprl slovenski paviljon. Ta bo za razliko od prejšnjih let, ko je njegovo vlogo prevzemala Galerija A+A, letos prvič na osrednjem razstavnem prizorišču v Arzenalu. Slovenija se bo v njem predstavila s projektom Problem vožnje po vesolju: Supre:arhitektura.

Italija, Benetke. Benetke, gondole, Veliki kanal (Canal Grande). Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Benetke, gondole, Veliki kanal (Canal Grande).
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Projekt je zasnoval Zavod Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). Po besedah Mihe Turšiča, ki je poleg Dragana Živadinova avtor projekta, so ga prijavljali z mislijo na kuratorjevo izhodišče, ki preizprašuje determinizme 20. stoletja in osnovne elemente v arhitekturi. Zato so prijavili raketnega inženirja Hermana Potočnika Noordunga, ker je "v kontekstu razumevanja človeka v nekem neprirodnem okolju vzpostavil vesoljsko arhitekturo oziroma arhitekturo, kakršna sploh ni bila možna v 19. stoletju".

Ekipa, v kateri sodelujejo še Jurij Krpan, Dunja Zupančič, Špela Petrič, Peter Krečič in Tanja Želina, je projekt zasnovala v treh sklopih. Osrednji del bo posvečen Potočniku kot pionirju vesoljske arhitekture, drugi sklop bo obsegal simpozij, ki bo po Živadinovih besedah očrtal ontološko razumevanje vesoljske arhitekture, tretji pa bo ponudil vpogled v zgodovino slovenske arhitekture 20. stoletja. Sodelujoče države so bile namreč letos zaprošene, da iz obdobja 1914-2014 predstavijo tri arhitekturne stvaritve, prek katerih bo mogoče razumeti modernistični razvoj arhitekture.

Dopoldanskemu odprtju v Arzenalu, na katerem bo zbrane nagovoril minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc, bo ob 20. uri sledil sprejem v observatoriju Pinacoteca Manfrediniana, na katerem bo častni gost večera ruski kozmonavt Oleg Valerijevič Kotov.

Arhitekturni bienale bo med 7. junijem in 23. novembrom že tradicionalno potekal v Vrtovih in Arzenalu, s predstavitvami v nacionalnih paviljonih pa bo zavzel še nekatere druge lokacije v mestu. Kurator letošnje izdaje, ki nosi naslov Osnove (Fundamentals), je nizozemski arhitekt Rem Koolhaas.