Slovenija 5.6.2014 10:47

V Novem mestu razstava del slikarja Leona Zakrajška

Novo mesto, 5. junija - V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo v Zagrebu delujočega slovenskega akademskega slikarja Leona Zakrajška. Njegovo likovno ustvarjanje opredeljuje predvsem prostor, ki ga ustvarja narava v najširšem pomenu, je ob njegovi razstavi zapisal kustos kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović.

Po Milovanovićevih besedah je Zakrajšek ves čas svojega ustvarjanja predan abstraktnemu slikarstvu. V njegovih zgodnejših delih je sicer še možno najti konture vedut, temeljito spremembo pa je njegovo delo doživelo po srečanju z vzhodnjaško modrostjo.

Kot dodaja kustos, pri tem ni šlo zgolj za seznanjanje, prilagajanje in prevajanje likovnih tehnik v zahodnjaško maniro, temveč je Zakrajšek po temeljitih študijah japonskih slikarskih tehnik kot tudi tamkajšnjih značilnih tematik modrost vzhoda ponotranjil.

V teh okvirih se zrcali tudi njegovo slikarstvo, ki ga v zadnjem obdobju sestavljajo preplet reduciranih grafičnih potez, zavezanih predvsem monokromnim rešitvam in v akrilu izvedeni slikarski projekti.

Sicer pa tehniki ciklov, predstavljeni na novomeški razstavi, temeljita na tehniki sumi slikarstva, s katerim se je Zakrajšek seznanil med svojim študijem na Japonskem in ga uporablja več kot dve desetletji. Bistvo njegovega pristopa pa je v potezi, ki je vedno enkratna in brez kasnejših posredovanj, zato je po tradiciji zenovske filozofije enkratna, intuitivna in nepovratna.

Kot drugo Zakrajškovo prvino Milovanović navaja praznino oziroma njegove kroge. V ozkih trakovih kroga namreč lahko opazovalec išče elemente narave in jo dokončno najde v praznini, še ugotavlja kustos.

Leon Zakrajšek se je leta 1962 rodil v Ljubljani. Na tamkajšnji Akademiji za likovno umetnost je diplomiral leta 1986, kasneje pa se je izpopolnjeval še v Španiji in na Japonskem.

V številnih državah je sodeloval na več kot 150 skupinskih razstavah. Njegova dela hranijo v javnih in zasebnih zbirkah v Avstraliji, Aziji, Evropi in ZDA. Za svoje delo je prejel več domačih in tujih nagrad. Živi in ustvarja v Zagrebu.

Zakrajškova razstava bo v Novem mestu na ogled do 5. septembra.