Slovenija 5.6.2014 10:38

Minister Uršulo Cetinski imenoval za generalno direktorico CD

Ljubljana, 5. junija - Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc je za generalno direktorico javnega zavoda Cankarjev dom (CD) imenoval Uršulo Cetinski, so danes sporočili z ministrstva. Imenovana je za obdobje petih let, mandat bo nastopila 15. oktobra, dan po izteku mandata sedanjemu generalnemu direktorju Mitji Rotovniku.

Ljubljana. Direktorica Slovenskega mladinskega gledališča Uršula Cetinski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktorica Slovenskega mladinskega gledališča Uršula Cetinski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Minister jo je imenoval na podlagi izvedenega javnega razpisa, mnenja razpisne komisije, ki so jo sestavljali Gašper Troha, Mojca Jan Zoran, Matej Zavrl, Alja Predan in Monika Kartin, ter predhodnih mnenj sveta in strokovnega sveta tega kulturnega in kongresnega centra.

Kot so ob tem še zapisali na ministrstvu, je Uršula Cetinski širši javnosti že dobro znana, saj deluje na področju slovenske kulture že več kot 20 let, najprej v nevladnem sektorju (Koreodrama, Mesto žensk), kasneje pa v dveh javnih zavodih - bila je vodja gledališkega programa v CD in direktorica Slovenskega mladinskega gledališča.

Komisijo in oba sveta zavoda je prepričala v prvi vrsti s svojo programsko vizijo, v kateri je razpisna komisija izpostavila: razvoj Cankarjevega doma v smer povezovalca različnih slovenskih in mednarodnih producentov, saj načrtuje eno veliko koprodukcijo na leto, pri čemer se bosta izmenjevali operna in gledališka koprodukcija; nadaljnji razvoj področja sodobnega plesa preko zagotavljanja pogojev za večje produkcije; izkoriščanje dejstva, da je Cankarjev dom edina institucija, ki pod eno streho združuje vsa področja umetnosti, kar ponuja priložnosti povezovanja programa v širše zgodbe.

Nadalje je komisija iz njene vizije izpostavila promocijo programa po vsej Sloveniji in v sosednjih državah; ponovno vzpostavitev jasnega profila programa na področju gledališča; naslonitev delovanja na trgu na kulturni turizem in pridobivanje kongresov, ki so tematsko povezani z umetniškim programom hiše ter podporo mednarodni promociji slovenske umetnosti.

Na razpis je prispelo 11 vlog, od teh so bile tri nepopolne, s preostalimi kandidati pa so bili opravljeni razgovori. Razpisna komisija je na podlagi vseh opravljenih razgovorov in priložene dokumentacije, še posebej vizije in razvojnih ciljev zavoda, izpostavila dve kandidatki, v izbor pa je komisija ministru predlagala Uršulo Cetinski.

Člani sveta javnega zavoda so podali pozitivno mnenje k predlagani kandidatki za generalno direktorico, strokovni svet pa je njeno imenovanje soglasno podprl. Uršula Cetinski je med vsemi kandidati pokazala najboljše poznavanje dosedanjega delovanja zavoda in predstavila konkretne rešitve za njegov razvoj v prihodnosti.

"Po več kot treh desetletjih, ko je CD vodil sedanji generalni direktor Mitja Rotovnik, je po eni strani zagotovilo, da se bo nadaljevalo uspešno delovanje zavoda, po drugi pa s svojo vizijo predstavlja svež programski model, ki odgovarja na izzive današnjega časa," so ob imenovanju še zapisali na ministrstvu.

Nova generalna direktorica je bila imenovana do vključno 14. oktobra 2019.

Rotovnik je bil na čelu osrednje slovenske kulturne ustanove vse od njene izgradnje leta 1982.