Slovenija 6.6.2014 10:08

V Lendavi na ogled Goyevi družbenokritični bakrorezi

Lendava, 6. junija - Na lendavskem gradu bodo drevi odprli razstavo bakrorezov španskega umetnika Francisca de Goye z naslovom Los Caprichos (Domislice). Ciklus 80 listov, ki je nastal konec 18. stoletja med špansko gospodarsko krizo, sodi med najvidnejše stvaritve družbenokritične umetnosti vseh časov.

Lendava. Lendavski grad, muzej. Foto: Daniel Novakovič/STA

Lendava.
Lendavski grad, muzej.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Razstavo, ki sta jo pripravila Galerija-Muzej Lendava in Občina Lendava, sestavlja 80 listov iz Goyevega grafičnega ciklusa Caprichos. Razstavo bo drevi odprl bivši predsednik republike Danilo Türk in bo na ogled vse do 30. septembra.

Goya (1746-1828) se je z omenjeno serijo grafik začel ukvarjati leta 1793, dokončane umetnine pa so objavili leta 1799. Mojster je ciklus s političnim nabojem in družbenokritično ostjo ustvarjal med špansko gospodarsko krizo. Tehnika stvaritev je mešana, saj gre za akvatinto in tradicionalen bakrorez, so na svoji spletni strani zapisali v Galeriji-Muzeju Lendava.

Goyeve grafike upodabljajo sodobno družbo ter obravnavajo teme, kot so španska inkvizicija, korupcija, zloraba položaja s strani Cerkve in družbe ter brezmejna nečimrnost in nevednost. Na družbenokritičnih in satiričnih bakrorezih je mogoče odkrivati značajske poteze ljudi. Na listih se zrcalijo agresija, bes, posmeh in razočaranje.

Brezobzirna satira, ki veje iz grafičnih del tega španskega umetnika, povzdigne ciklus Caprichos med najvidnejše stvaritve družbenokritične umetnosti vseh časov. Mojstrovi osupljivi bakrorezi so postali pristen vzor in izziv kasnejšim umetnikom, so še zapisali ob razstavi.