Slovenija 9.6.2014 10:44

Novi film Marka Naberšnika s svetovno premiero na Kitajskem

Šanghaj, 9. junija - Režiser Marko Naberšnik, ki podpisuje uspešnici Petelinji zajtrk in Šanghaj, je za svoj tretji celovečerni film Gozdovi so še vedno zeleni (Die Wälder sind noch grün), prejel povabilo na 17. mednarodni filmski festival v Šanghaju, ki se uvršča v ugledno družbo filmskih festivalov A kategorije. Festival bo potekal med 14. in 22. junijem.

Moravske toplice. Režiser Marko Naberšnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Moravske toplice.
Režiser Marko Naberšnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Film je Naberšnik mednarodni strokovni javnosti prvič predstavil na filmski tržnici v Cannesu. Uspešni projekciji, namenjeni distributerjem in predstavnikom festivalov, je sledilo povabilo v Šanghaj, so sporočili iz produkcijske hiše.

Zgodba filma je se dogaja med I. svetovno vojno in pripoveduje o usodi dveh vojakov, ki sta po bitki ujeta v gorski postojanki in upata na rešitev iz doline. Film je bil posnet v Sloveniji, na nekdanji meji z Italijo, na resničnih prizoriščih prve svetovne vojne, na Mangartu v Julijskih Alpah, ob trdnjavi Kluže, v Iškem Vintgarju, na gradu Strmol in v filmskem studiu Viba v Ljubljani.

Film, ki je združil mednarodno igralsko zasedbo, v njej so Michael Kristof, Clemens Aap Lindenberg, Kristian Hodko in Simon Šerbinek, je posnet v nemškem jeziku. Nastal je v avstrijsko-slovenski koprodukciji z zasebnimi finančnimi sredstvi brez pomoči Slovenskega filmskega centra. Iz Avstrije je sodelovala produkcijska hiša Artdeluxe Films.

Direktor fotografije je Miloš Srdić, scenograf Miha Ferkov, masker LukaLuka, kostumografinja Janeta Čoh, slovenska koproducenta pa Andrej Štritof in Aleš Pavlin.

Avstrijski premieri 12. septembra bo sledila pot po avstrijskih kinematografih in mednarodnih festivalih. Nemška premiera bo novembra, ko si bodo film v kinematografih predvidoma lahko ogledali tudi slovenski gledalci.

Mednarodni filmski festival v Šanghaju je eden največjih filmskih festivalov v Aziji. Letos se je za uvrstitev v uradni tekmovalni program potegovalo rekordnih 1099 filmov iz 112 držav, selektorji so jih izbrali le 15, med njimi Naberšnikov film.

To je po uvrstitvi filma Šanghaj v tekmovalni spored festivala v Montrealu leta 2012 za Naberšnika že druga uvrstitev v uradni program filmskega festivala A kategorije. Filme v tekmovalnem programu festivala v Šanghaju, ki se potegujejo za nagrado zlati kelih, ocenjuje mednarodna žirija. V minulih letih so ji med drugim predsedovali Danny Boyle, Jean-Jacques Annaud, John Woo, Luc Besson, Barry Levinson in Wong Kar Wai.

Letos ji bo predsedovala kitajska igralska zvezda Gong Li, ki je v preteklosti predsedovala žirijam v Berlinu, Benetkah in Tokiu ter bila članica žirije filmskega festivala v Cannesu. Letos bodo na festivalu v Šanghaju prikazali skupno 900 filmov v 35 kinodvoranah, med povabljenimi zvezdniki pa je zaslediti imena, kot so Nicole Kidman, Hugh Grant, Jackie Chan, Natalie Portman in Kirsten Dunst.