Svet 9.6.2014 10:59

Mineva 40 let od smrti gvatemalskega literata Asturiasa

Ciudad de Guatemala, 9. junija - Pred 40 leti je na današnji dan preminil gvatemalski literat Miguel Angel Asturias. Pisati je začel v času študija v Parizu, leta 1923, pod vplivom nadrealistov. Pozneje je obveljal za predstavnika magičnega realizma in enega najpomembnejših obnoviteljev južnoameriškega romana. Leta 1967 je Nobelovo nagrado.

Miguel Angel Asturias se je rodil leta 1899 v mestu Ciudad de Gvatemala. Po študiju etnologije na pariški Sorboni se je vrnil v Gvatemalo, kjer je izdal nekaj zbirk pesmi, udejstvoval pa se je tudi na političnem področju in v diplomaciji - med letoma 1946 in 1954 je bil veleposlanik v Mehiki, Argentini in El Salvadorju, med letoma 1966 in 1970 pa tudi veleposlanik v Parizu.

Večino svojega življenja je zaradi ostre kritike političnega sistema v Gvatemali preživel v izgnanstvu v Južni Ameriki. V svojih literarnih delih je često povezoval kritiko družbenopolitičnih razmer z južnoameriškimi miti in tradicijo Majev.

V slovenščini je na voljo več njegovih del v prevodu Alenke Bole Vrabec in Janka Modra, med njimi romani Gospod predsednik, Zeleni papež in Koruzarji ter zbirka kratke proze Gvatemalske legende.