Slovenija 11.6.2014 10:48

Letošnji dobitnik Štrekljeve nagrade je Igor Cvetko

Komen, 11. junija - Letošnji dobitnik Štrekljeve nagrade je Igor Cvetko. Komisija za podelitev Štrekljeve nagrade mu je nagrado namenila za izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v pesmi in besedi. Nagrado mu bodo izročili v nedeljo na dvorišču Štrekljeve domačije na Gorjanskem pri Komnu.

Maribor, Lutkovno gledališče Maribor. Letošnji dobitnik Štrekljeve nagrade je Igor Cvetko. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor, Lutkovno gledališče Maribor.
Letošnji dobitnik Štrekljeve nagrade je Igor Cvetko.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

O Cvetku so predlagatelji nagrade zapisali, da je umetnik in znanstvenik. V prepletu in dopolnjevanju različnih področij je svoje institucionalno in svobodno delovanje posvetil etnomuzikologiji, lutkovnemu gledališču, ilustratorstvu, pedagogiki in varovanju duhovne kulture.

Pomembna področja Cvetkovega delovanja so otroško izročilo, pesmi, igre, zvočila. V središču njegove pozornosti je zvok kot ena najobčutljivejših povezav in odnosov med naravo in človekom ter med ljudmi v različnih družbenih okoljih; zaznavanje, ustvarjanje in podoživljanje zvoka zlasti v otroški dobi, v ogledalu današnjega časa toda z vedenjem in izkušnjami rodov pred nami. Njegovo terensko delo, zbiranje in raziskave so omogočili izdajo več publikacij za otroke, Cvetkove raziskave ljudskega izročila in objave odstirajo tudi bogastvo najmanjših otroških iger, prstnih iger - tudi v obliki gledališča.

Letos bodo podelili že 14. Štrekljevo nagrado. Nagrada je namenjena posameznikom in skupinam za življenjsko delo ali izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v besedi in pesmi. Prireditev s kulturnim programom se bo v nedeljo na dvorišču Štrekljeve domačije na Gorjanskem pričela ob 17. uri.

Med dosedanjimi Štrekljevimi nagrajenci so Pavle Merku, Milko Matičetov in Viljem Černo.