Svet 16.6.2014 11:04

Slovenski pesniki gostovali na Sejmu poezije v Parizu

Pariz, 16. junija - Na 32. sejmu poezije (Marche de la poesie), ki se je v nedeljo zaključil v Parizu, so četrtič zapored sodelovali tudi slovenski pesniki. Svojo poezijo so na tem dogodku, ki vsako leto združi pesnike, založnike in ljubitelje poezije ter gosti približno 500 razstavljavcev z vsega sveta, prebirali Milan Jesih, Tone Škrjanec, Anja Golob in Jure Jakob.

Omenjeni pesniki so se sejma udeležili na povabilo Mateje Bizjak-Petit, direktorice slovenske Hiše poezije, ki je del Kulturnega centra v Tinqueuxu. Ob tej priložnosti je predstavila tudi prvi zvezek prevodne zbirke Deplacements, prevod knjige Duh želve je zelo majhen in zelo star Toneta Škrjanca v francoščino.

Zbirka Deplacements je bila zasnovana z namenom, da bi francosko govoreči publiki pobliže predstavili vrhunsko slovensko poezijo v kakovostnih prevodih. Pesmi je interpretiral gost letošnje pesniške rezidence v Kulturnem centru v Tinqueuxu, francoski pesnik Pierre Soletti,

Gostujoči pesniki so bili obsežneje predstavljeni v reviji Va!, publikaciji Kulturnega centra v Tinqueuxu, ki že tretje leto izhaja v nakladi 2500 izvodov, njihova poezija pa je zazvenela na branju v rezidenčnih prostorih slovenske ambasade 12. junija ter v Chatillonu, kjer je 14. junija potekalo srečanje Slovencev v Parizu.

Branje slovenskih pesnikov je na vseh dogodkih doživelo dober odziv. Kot so sporočili iz Hiše slovenske poezije v Franciji, velja posebej omeniti navdušeno občinstvo na Sejmu poezije in posameznikov, ki so se pesnikom po nastopu zahvalili za branje.

Sejem, ki je letos trajal šest dni, dan več kot običajno, vsako leto obišče več kot 30.000 ljudi.