Slovenija 17.6.2014 8:41

Forum slovanskih kultur obeležuje deset let delovanja

Maribor, 17. junija - Forum slovanskih kultur, ki povezuje 13 slovanskih držav, letos praznuje 10. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti se bo v Mariboru in Radljah ob Dravi zvrstilo več dogodkov, osrednja slovesnost pa bo v sredo zvečer v SNG Maribor.

Maribor, Mestna hiša Rotovž. Predstavitev dogodkov v okviru Foruma slovanskih kultur. Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž.
Predstavitev dogodkov v okviru Foruma slovanskih kultur.
Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž. Predstavitev dogodkov v okviru Foruma slovanskih kultur. Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter, mariborski župan Andrej Fištravec in koordinatorica projektov pri Forumu slovanskih kultur Tina Huremovič. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž.
Predstavitev dogodkov v okviru Foruma slovanskih kultur.
Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter, mariborski župan Andrej Fištravec in koordinatorica projektov pri Forumu slovanskih kultur Tina Huremovič.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž. Predstavitev dogodkov v okviru Foruma slovanskih kultur. Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter in mariborski župan Andrej Fištravec. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž.
Predstavitev dogodkov v okviru Foruma slovanskih kultur.
Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter in mariborski župan Andrej Fištravec.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Forum slovanskih kultur (FSK) je bil uradno ustanovljen 29. junija 2004 v Ljubljani. Ustanovne članice so bile Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Poljska, Rusija, Slovenija ter Srbija in Črna gora. Kmalu so se jim pridružile še Belorusija, Češka, Slovaška in Ukrajina.

Ustanova FSK se je pri svojem delovanju doslej osredotočala predvsem na področje literature, jezikoslovja in prevodoslovja, muzeologije in arhivistike, etnografije, folkloristike, izobraževanja, gledališča in glasbe.

Po besedah direktorice FSK Andreje Rihter so med drugim zasnovali zbirko 100 slovanskih romanov, organizirali filmske in literarne festivale, priredili vrsto koncertov slovanske glasbe ter postavljali razstave o vrhuncih slovanskih kultur. Nazadnje so pred dnevi v palači Unesco v Parizu odprli razstavo Slovanska pustovanja.

"Naše delo je bilo v desetih letih usmerjeno predvsem na povezovanje, na spoštovanje drugačnosti in različnosti, na spoštovanje resnično vsakega posameznika znotraj naših slovanskih držav in spoštovanje naših slovanskih jezikov," je pojasnila Rihterjeva.

Jubilej bodo začeli obeleževati danes s predstavitvijo zbirke 100 slovanskih romanov v Mariborski knjižnici, v sredo dopoldne pa bodo osnovne in srednje šole na Grajskem trgu predstavile slovanske države. Popoldne jih bodo zamenjali predstavniki veleposlaništev ter slovanskih društev in organizacij, čez dan pa bodo v dvorani Rotovž potekale projekcije tradicionalnih risank iz sodelujočih držav. Popoldne bo v Vetrinjskem dvoru tudi plesni, glasbeni in literarni program.

Slavnostna akademija ob 10. obletnici FSK bo zvečer v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Prireditev Poslušajte besedo bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, scenarij zanjo pa je napisal pisatelj Drago Jančar. Večer se bo zaključil s pogostitvijo S Slovani od mize do mize avtorja Janeza Bogataja.

V četrtek bodo v dvorcu Radlje ob Dravi odprli prvi lokalni FSK center. Ob tem bodo na ogled postavili gostujočo razstavo o Unescovih spomenikih na Češkem.