Svet 17.6.2014 5:00

V Šanghaju danes svetovna premiera novega Naberšnikovega filma

Šanghaj, 17. junija - Na 17. mednarodnem filmskem festivalu v Šanghaju bo danes svetovno premiero doživel tretji celovečerni film Marka Naberšnika Gozdovi so še vedno zeleni (Die Wälder sind noch grün). Dogajanje avstrijsko-slovenske koprodukcije je postavljeno v čas prve svetovne vojne. Film pripoveduje o usodi dveh vojakov, po bitki ujetih v gorski postojanki.

Ljubljana. Režiser in scenarist Marko Naberšnik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser in scenarist Marko Naberšnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Za Naberšnika, ki podpisuje uspešnici Petelinji zajtrk in Šanghaj, je po Montrealnu to že drugo povabilo na festival A kategorije.

Film je Naberšnik mednarodni strokovni javnosti prvič predstavil na filmski tržnici v Cannesu. Uspešni projekciji, namenjeni distributerjem in predstavnikom festivalov, je sledilo povabilo v Šanghaj, so sporočili iz produkcijske hiše Perfo.

Film je bil posnet v Sloveniji, na nekdanji meji z Italijo, na resničnih prizoriščih prve svetovne vojne, na Mangartu v Julijskih Alpah, ob trdnjavi Kluže, v Iškem Vintgarju, na gradu Strmol in v filmskem studiu Viba v Ljubljani.

Združil je mednarodno igralsko zasedbo, v kateri so Michael Kristof, Clemens Aap Lindenberg, Kristian Hodko in Simon Šerbinek, posnet pa je v nemškem jeziku. Nastal je z zasebnimi finančnimi sredstvi. Iz Avstrije je sodelovala produkcijska hiša Artdeluxe Films.

Direktor fotografije je Miloš Srdić, scenograf Miha Ferkov, masker LukaLuka, kostumografinja Janeta Čoh, slovenska koproducenta pa Andrej Štritof in Aleš Pavlin.

Avstrijski premieri 12. septembra bo sledila pot po avstrijskih kinematografih in mednarodnih festivalih. Nemška premiera bo novembra, takrat si bodo film predvidoma lahko ogledali tudi slovenski gledalci.

Mednarodni filmski festival v Šanghaju je eden največjih filmskih festivalov v Aziji. Letos se je za uvrstitev v uradni tekmovalni program potegovalo rekordnih 1099 filmov iz 112 držav, selektorji so jih izbrali le 15, med njimi Naberšnikov film.

Filme v tekmovalnem programu festivala v Šanghaju, ki se potegujejo za nagrado zlati kelih, ocenjuje mednarodna žirija. Letos ji predseduje kitajska igralska zvezda Gong Li. Na festivalu, ki se bo sklenil 22. junija, bodo sicer skupno prikazali 900 filmov v 35 kinodvoranah.