Slovenija 16.6.2014 17:26

Knjige bodo pod krošnjami prebirali v Novi Gorici, Gorici in Kanalu

Nova Gorica/Kanal/Gorica, 16. junija - Vse do 4. avgusta bodo knjige pod drevesnimi krošnjami tudi letos lahko prebirali v Novi Gorici, Gorici in Kanalu. V tem tednu in do 24. junija se bodo ljubitelji dobrih knjig lahko ustavili na zelenici med Cankarjevo in Gradnikovo ulico v Novi Gorici, kjer bo Mladinski center Nova Gorica pripravil četrto Knjižnico pod krošnjami.

"Naš glavni moto je: pridite, vzemite si pet minut časa, usedite se in prelistajte kakšno knjigo, revijo ali časopis. Radi bi, da se Novogoričani ozavestijo, navadijo na našo novo lokacijo, ki je na travniku med Cankarjevo in Gradnikovo ulico sredi mesta," je na današnji novinarski konferenci povedala koordinatorka projekta Mateja Zorn.

Dogajanje se bo 2. julija preselilo na italijansko stran državne meje, v Gorico. Tamkajšnja knjižnica, ki bo vabila med knjige in revije od srede do sobote, 5. julija, bo dvojezična, saj bo obiskovalcem ponujala čtivo v slovenskem in italijanskem jeziku.

Med 22. julijem in 4. avgustom pa se bo Knjižnica pod krošnjami preselila na obrežje reke Soče v Kanal. "V poletnih mesecih je romantično srednjeveško mestece s hladom iz bistre Soče več kot odlična izbira," so prepričani organizatorji.

Dogajanje v knjižnicah na prostem bodo popestrili tudi različni dogodki. V Novi Gorici bodo za najmlajše poskrbeli z bralnimi uricami, ustvarjalnicami in sobotno lutkovno predstavo. Skupaj z domom starejših občanov v Novi Gorici so pripravili glasna branja. Na osrednjem srečanju z avtorjem pa se bo letos predstavil Vasja Klavora, ki bo spregovoril o svoji zadnji knjigi Fajti hrib.

Pred štirimi leti, ko so v Novi Gorici prvič pripravili Knjižnico pod krošnjami, so imeli namen, da jo bodo pripravljali na različnih mestnih lokacijah, je še povedala Zornova. Tako jo bodo lahko približali različnemu ciljnemu občinstvu, ki sicer ne zahaja v določene predele mesta. "S tem bomo obogatili izbrane urbane mestne površine, teh je kar nekaj, zato se bo naša Knjižnica pod krošnjami še celila po mestu," je še povedala koordinatorka projekta.