Svet 19.6.2014 5:00

Na Dunaju predstavljena dela iz zbirke nadvojvode Leopolda Wilhelma

Dunaj, 19. junija - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju so na ogled postavili razstavo Zbirateljska strast, na kateri je na ogled izbor del iz zbirke nadvojvode Leopolda Wilhelma (1614-1662), najmlajšega sina cesarja Ferdinanda II. Habsburškega. Razstavo, na kateri je predstavljenih 300 umetnin, so pripravili ob 400. obletnici njegovega rojstva.

Obsežna zbirka nadvojvode Leopolda Wilhelma, ki vključuje 500 umetniški del iz marmorja, brona in slonove kosti ter tapiserij in 1400 olj na platnu ter okoli 350 risb, predstavlja pomemben del fundusa dunajskega Umetnostnozgodovinskega muzeja, je mogoče prebrati na muzejski spletni strani.

Leopold Wilhelm je bil velik mecen in strasten zbiratelj ter je znal dobro izkoristiti okoliščine v času po angleški državljanski vojni, ko so bile na dražbo dane pomembne umetniške zbirke. Ustvaril je zbirko, ki je izjemna tako po obsegu kot po kakovosti samih del.

Na razstavi so med drugim predstavljene mojstrovine Jana van Eycka, Francesca Laurane, Tiziana, Rubensa, Rafaela, Davida Teniersa in Carla Saracenija. Na ogled bo do 28. septembra, je še mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.