Slovenija 22.6.2014 12:00

Na Ljubljanskem gradu poleti razstavi National Geographic in del Lojzeta Spacala

Ljubljana, 22. junija - Na Ljubljanskem gradu bodo v prvih julijskih dneh odprli razstavo del Lojzeta Spacala in fotografsko razstavo National Geographic - 50 najboljših. Spacalova razstava bo nosila naslov Matrica - grafika - slika, vanjo pa bo vključenih tudi nekaj doslej še nikoli razstavljenih podob iz zamejstva.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razstava velikega poeta kraške pokrajine Spacala bo postavljena v Stanovski dvorani in Palaciju. Osrednji poudarek bo likovno občutje Spacalovega Krasa, ki ga je mojster ubesedil: "Kras je kamnit, bleščeč svet. Kras je tudi trpka in grenka pesnitev, ki diši po brinju, borovcu in apnencu. Kras je dramatizacija, ki spominja na človekovo izvirnost." Razstava bo na ogled od 4. julija do 31. avgusta.

Slikar in grafik Lojze Spacal je bil eden najvidnejših predstavnikov visokega modernizma v likovni umetnosti na Slovenskem. Rodil se je 15. maja 1907 v Trstu. Izšolal se je na umetnostnem liceju v Benetkah. V Rimu je leta 1934 postal profesor risanja in leta 1935 poučeval tudi na strokovnih šolah v Trstu. Leta 1936 se je vpisal na višjo umetnostno šolo v Monzi in zasebno študiral na Akademiji Brera v Milanu. Za svoje umetniško ustvarjanje je prejel številne nagrade doma in v tujini. Leta 1974 je za slikarski in grafični opus prejel tudi Prešernovo nagrado. Umrl je 6. maja 2000 v nabrežinski bolnišnici.

Fotografska razstava National Geographic - 50 najboljših bo postavljena v Galeriji S. Revija National Geographic je že 126 let sinonim za najboljše fotografije na svetu. Podobe iz najbolj divjih in oddaljenih predelov vseh celin, izpod morske gladine, iz globin vesolja, pa skrivnosti živalskega in rastlinskega sveta ter zadnjih dosežkov človeške civilizacije se že leta nizajo na straneh revije.

Izmed na desetine tisočev fotografij, ki so se dolga leta nabrale v arhivih društva National Geographic Society, so uredniki izbrali 50 najboljših vseh časov. Na razstavi bo mogoče videti vse od večne afganistanske deklice Steva McCurryja, ki je nekakšen zaščitni znak te revije, pa do Nicholsove fotografije Jane Goodall s šimpanzom ter prvih posnetkov potopljenega Titanika. Razstava bo na ogled od 8. julija do 14. septembra. Kustos razstave je fotograf Arne Hodalič, ki je tudi urednik fotografije pri National Geographic Slovenija, so sporočili s službe za odnose z javnostmi Ljubljanskega gradu.