Svet 20.6.2014 5:30

V MoMA prihodnje leto razstava, posvečena Björk

New York, 20. junija - V newyorškem Muzeju moderne umetnosti - MoMA za prihodnje leto napovedujejo razstavo, posvečeno islandski pevki in umetnici Björk. Multimedijska postavitev bo obiskovalcem poleg sedmih albumov približala še njene druge umetniške projekte - film, oblikovanje kostumov in performanse, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Björk je izjemno inovativna umetnica, njej prispevek na področju sodobne glasbe, videa, filma, mode in umetnosti je močno vplival na njeno generacijo širom po svetu," je dejal kurator v MoMA Klaus Biesenbach. Dodal je, da bo "ta izjemno eksperimentalna razstava obiskovalcu ponudila neposredno soočenje z umetničinem delom".

Pevka je svojo prvo ploščo pop predelav izdala pri desetih letih. V začetku 80. let minulega stoletja je delovala v post-punk skupinah Exodus in Jam 80, nato ustanovila alter rock skupino Tappi Tikarrass, sledilo je delo s skupino KUKL. Sledila je ustanovitev zasedbe The Sugarcubes, s katero se je Björk prvič predstavila svetu.

Skupina The Sugarcubes je delovala šest let, izdala je kar nekaj albumov in imela vrsto uspešnic na obeh straneh Atlantika. Björk je nato leta 1990 izdala ploščo Gling-Glo z bebop triom Gudmundar Ingolfsonnar, leta 1992 pa se je začela njena uspešna solo pot, kjer se je predstavljala predvsem s samosvojim videnjem dance in elektro glasbe.

Leta 1999 je dobila ponudbo in napisala glasbo za film Plesalka v temi. Filmska glasba je izšla na albumu z naslovom Selmasongs. Nato ji je režiser Lars von Trier ponudil glavno vlogo v filmu, ki jo po dolgem oklevanju sprejela.

Razstava bo vrata odprla 15. marca 2015.