Slovenija 20.6.2014 10:37

V Novem mestu fotografska razstava Sodobni slovenski portret

Novo mesto, 20. junija - V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli skupinsko fotografsko razstavo Sodobni slovenski portret. Razstava fotografij trinajstih fotografov, ki so Slovenijo novembra lani zastopali na mesecu fotografije v Lizboni, ponuja presek sodobne slovenske fotografske produkcije, je zapisala soavtorica razstave Nika Perne.

Iz galerije Simulaker so sporočili, da je strokovna komisija za omenjeno predstavitev na Portugalskem izmed več kot sto prijavljenih izbrala fotografe Uroša Abrama, Simona Changa, Jošta Franka, Katjo Goljat, Roberta Hutinskega, Cirila Jazbeca, Jureta Kastelica, Natašo Košmerl, Katjo Kremenić, Boruta Peterlina, Boštjana Puclja, Matica Zormana in fotografa DK. Številni med njimi so kljub svoji mladosti prejemniki nagrad na različnih natečajih v domovini in tujini.

Portret je v slovenskem prostoru v zadnjih letih tehnično in vsebinsko izrazito heterogen žanr, kar potrjuje tudi na razstavi predstavljeni izbor fotografov. Med temi nekateri avtorji z inovativnostjo prestopajo njegove meje, drugi pa nadaljujejo izročilo preteklosti, ugotavlja Pernetova.

Kljub omenjeni heterogenosti je vsem skupna svojevrstna občutljivost. Njihove fotografije namreč vodijo k premisleku o čustvovanju in usodi posameznika, njegovih fantazmah in idealih in ne nazadnje - o omejitvah ter novih možnostih fotografskega medija, je še zapisala Pernetova.

Razstava, ki sta jo pripravila Pernetova in Jaka Šuln, bo v novomeškem Simulakru na ogled na 5. julija. Strokovno komisijo sta poleg Pernetove sestavljala še kurator in odgovorni urednik Revije Fotografija Jan Babnik ter vodja galerije Simulaker Marina Katalenić.