Slovenija 21.6.2014 4:00

Najlepše pesmi o Ljubljani za predtakt v poletno festivalsko dogajanje

Ljubljana, 21. junija - Poletni festival v prestolnici se bo letos začel na Kongresnem trgu, v festivalsko poletje pa bo obiskovalce na tem prizorišču popeljal današnji gala koncert Poletna noč. Uvodni dogodek v 62. Ljubljana Festival bo posvečen najlepšim pesmim o Ljubljani, ki jih bodo ob spremljavi simfonikov in big banda RTV Slovenija izvedli znani slovenski pevci.

Ljubljana. Kongresni trg v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poletna noč se bo na Kongresnem trgu začela ob 20.45. Poslušalci bodo lahko prisluhnili priljubljenim skladbam, kot so Prelepa si bela Ljubljana, Šuštarski most, Ob Ljubljanici, Ljubljančanke, Na vrhu nebotičnika, Nad mestom se dani, V Ljubljano, Deček s piščalko, Ljubljanski zvon, Tivoli, Luči Ljubljane, Dekle iz Zlate ladjice, Ljubljanske ulice, Pomlad v mestu, Ona sanja o Ljubljani in druge, manjkala ne bo niti večna Poletna noč.

Ob spremljavi obeh ansamblov nacionalne RTV hiše, ki ju bo vodil Patrik Greblo, bodo melodije prepevali Tinkara Kovač, Eva Hren, Alenka Godec, Nuša Derenda, Eva Černe, Anžej Dežan, Nina Strnad, Severa Gjurin, Lidija Kodrič, Slavko Ivančić, Lea Sirk, Manca Špik, Alex Volasko in drugi. Večer, ki je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija, bo povezovala Miša Molk, so sporočili s Festivala Ljubljana.

Koncert ni brezplačen, na dan dogodka pa bo mogoče kupiti tudi vstopnice za stojišča po ceni pet evrov. Za otroke do 14. leta starosti bodo stojišča brezplačna.

Največji, najstarejši in eden najpomembnejših festivalov tako v Sloveniji kot širši regiji se bo uradno začel 1. julija s kantato Carmina Burana Carla Orffa, ki jo bodo pod taktirko Uroša Lajovica izvedli Orkester Slovenske filharmonije, SNG Opera in balet Ljubljana, Slovenski komorni zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, zbor Narodnega gledališča Sarajevo in solisti.

Ljubljana Festival bo letos trajal do 1. septembra. Nastopili bodo pianist Boris Berezovski, zbor M. I. Glinka, Filharmonija '900 Gledališča Teatro Regio iz Torina, violinist Stefan Milenković, snovalci muzikala Evita, Moskovski solisti z Jurijem Bašmetom, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama z dirigentom Marissom Jansonsom, pianist Jean-Yves Thibaudet, dirigent Riccardo Muti in drugi.