Svet 21.6.2014 6:00

Salman Rushdie dobitnik nagrade PEN/Piner

London, 21. junija - Pisatelj Salman Rushdie je dobitnik nagrade PEN/Pinter 2014 za izjemne dosežke. Nagrada je bila ustanovljena v spomin na dramatika in dobitnika Nobelove nagrade Harolda Pinterja. Namenjena je britanskim pisateljem ali pisateljem, živečim v Veliki Britaniji. Rushdieju jo bodo izročili 9. oktobra v Britanskem muzeju v Londonu.

Ljubljana. Knjiga pisatelja Salmana Rushdieja z naslovom Joseph Anton. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Salmana Rushdieja z naslovom Joseph Anton.
Foto: STA

V Indiji rojeni pisatelj je širši javnosti najbolj poznan po romanu Satanski stihi, zaradi katerega so iranske oblast zanj razglasile fatvo.

Kot je povedala Pinterjeva vdova Antonia Fraser, ki je tudi članica žirije za nagrado, je Pinter globoko občudoval delo Salmana Rushdieja, še preden sta se spoznala. "Ta nagrada bi Haroldu, ki je Rushdieja cenil tako zaradi njegovega literarnega ustvarjanja kot tudi zaradi njegovega osebnega poguma, veliko pomenila," je dodala na razglasitvi nagrajenca.

Rushide je ob tem dejal, da je ganljivo sprejeti nagrado, ki se imenuje po njegovem prijatelju Haroldu Pinterju, in slediti korakom dosedanjih dobitnikov te nagrade.

Nagrado podeljujejo od leta 2009. Dosedanji dobitniki so Tom Stoppard, Carol Ann Duffy, David Hare Hanif Kureishi in Tony Harrison.

Rushdie je postal svetovno znan leta 1989, ko je Homeini nanj priklical fatvo in ga s tem obsodil na smrt. S svojimi deli se redno pojavlja na skoraj vseh seznamih finalistov za najuglednejše svetovne literarne nagrade.

V slovenščino je prevedenih več njegovih del: romani Satanski stihi, Otroci polnoči, Tla po njenimi nogami, Klovn Šalimar in Mavrov poslednji vzdih, delo Luka in ogenj življenja ter zbirki kratke proze Vzhod, Zahod ter Harun in morje zgodb.