Slovenija 26.6.2014 4:00

Ana Desetnica bo danes začela svoj pohod po slovenskih mestih

Kranj/Maribor, 26. junija - Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica bo danes začel svoj pohod po ulicah slovenskih mest. Pot bo začel v Kranju, kjer bo ob 19.30 na Glavnem trgu ulična predstava Kuhinja v izvedbi francoskih Maboul Distorsion. V Mariboru bo ob 20. uri na Grajskem trgu ulična predstava Pot v tadam slovensko-ameriškega kolektiva 123!

Ljubljana, Stari trg. Festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Stari trg.
Festival uličnega gledališča Ana Desetnica.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ana Desetnica, ki bo letos doživela že svojo 17. izdajo, postaja vedno bolj vseslovenska. Razen Kranja in Maribora bo obiskala še Ljubljano, Krško, Celje, Šoštanj, Izolo, Sežano, Ruše in Novo Gorico. Na ulice bo privabila 42 skupin iz 12 držav.

Festival ima letos prvič podnaslov - Tkanina mesta. To je širša tema, s katero organizatorji, društvo Ana Monro, vpenjajo festival in ulično gledališče v kontekst vsakodnevnega urbanega življenja, ki si ga tkemo posamezniki in ki dopušča raznovrstne podobe, interpretacije in akcije.

Že festival uličnega gledališča je s svojo množico prizorišč in urbanih okolij svojevrstna tkanina mesta. Tkanine posameznih mest pa se med seboj razlikujejo in za vsako mesto bo značilen drugačen poudarek, kar je bistvo Ane Desetnice. Druga rdeča nit letošnjega festivala bodo klovni in maske ter commedia dell'arte.

Šugla Gledališče je za letošnjo Ano Desetnico pripravilo predstavo Romeo in Julija, ki jo bodo uprizorili v večini mest, kjer poteka festival. Shakespearovo zgodbo sta v stil commedie dell'arte z ekspresivnimi polmaskami prelila Alenka Marinič in Justin Durell, nastopajo pa člani četrte generacije študentov Šugle - šole uličnega gledališča.