Slovenija 25.6.2014 14:00

Festival fotografije Fotopub poslej drugače

Novo mesto, 25. junija - Mednarodni festival dokumentarne fotografije Fotopub, ki so ga trinajst let zapored pripravljali v novomeškem zavodu LokalPatriot, bo letos nasledil novi fotupub. Ker v LokalPatriotu zanj nimajo dovolj finančne podpore, bo skupina fotografskih zagnancev začela z novim, krajšim, cenejšim in bolj sproščenim fotopubom, so sporočili novi organizatorji.

Ljubljana. Fotograf, fotoreporter, fotoaparat. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotograf, fotoreporter, fotoaparat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sovodja novega fotopuba Dušan Josip Smodej je za STA povedal, da je bila usoda Fotopuba, potem ko LokalPatriot zanj ni dobil razpisnih sredstev, negotova. Na njegovem pogorišču se v Novem mestu rojeva fotopub, festival mlade fotografije, povezovanja, zabave in znanja z veliko glasbe ter malo denarja.

Z novim festivalom, ki bo potekal med 7. in 9. avgustom, želijo zapolniti vrzel med mladimi fotografi oziroma med fotografsko alternativo in starostami fotografije, hkrati pa še vrzel med temi samimi, je še pojasnil Smodej.

Mladi fotografi želijo spoznati tudi svoje vrstnike, z njimi deliti znanje in ideje ob nočnih debatah, se predstaviti na večernih projekcijah ter popoldanskih portfolio prikazih ter dokazati starejšim kolegom, galeristom, umetnostnim zgodovinarjem in založnikom, poudarjajo prireditelji.

V galeriji Simulaker bodo nekaj dni pred festivalom pripravili "open studio", kjer bo nastajala ena izmed festivalskih razstav. Večina dogajanja pa bo, čeprav zavod ne sodeluje pri organizaciji festivala, potekala v atriju kluba LokalPatriot.

V okviru festivala bodo pripravili razstavo mladih slovenskih fotografov, študentov in svežih diplomantov fotografije, razstavo dveh mladih britanskih avtorjev, Esme Horne in Patricka Raimondija Taylorja, ter predstavili študente nizozemske akademije Gerrit Rietveld, Conrada Bossharda, Franzisko Schulz in Liso Sudhibhasilp.

Pripravili bodo tudi predavanja in portfolio prikaze, ob večerih pa glasbeni spored, ki bo letošnja posebnost. Vstop na vse festivalske dogodke bo brezplačen, prireditelji, ki festival prirejajo v okrilju novomeškega društva Klapa, pa bodo poskrbeli tudi za brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto.

Podobna usoda kot Fotopub je letos doletela LokalPatriotovo mednarodno jazzovsko delavnico s festivalom Jazzinty. Vodja projekta Jure Dolinar je za STA povedal, da bo 15. Jazzinty po svoji ustaljeni shemi potekal med 18. in 23. avgustom, pod novim okriljem Kulturnega centra Janeza Trdine pa ga bodo lahko dodatno razvijali. Za letos je napovedal večjo prisotnost Jazzintyja na mestnih ulicah.