Svet 25.6.2014 5:00

V Haagu bo vrata ponovno odprl muzej Mauritshuis

Haag, 25. junija - V Haagu bo po dve leti trajajoči prenovi v petek, 27. junija, vrata za javnost ponovno odprl muzej Mauritshuis. Prenova in povečanje muzeja, v katerem hranijo dragulje nizozemskega slikarstva 17. stoletja, sta stala okrog 30 milijonov evrov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V sklopu prenove je arhitekt Hans van Heeswijk zasnoval sodoben foyer z vso opremo, ki jo obiskovalec pričakuje v muzeju v 21. stoletju. Na novo so uredili vhod v muzej in staro stavbo povezali z novim krilom muzeja - stavbo v stilu art deco na drugi strani ceste, v kateri so uredili restavracijo in prostor za občasne razstave.

Poslopje muzeja je dal v 17. stoletju kot svojo rezidenco zgraditi grof Johan Maurits van Nassau-Siegen. V sklopu prenove so si prizadevali, da novo ne bi zasenčilo starega in da so ohranili intimno atmosfero nekdanje grofove rezidence, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Največje umetnine muzeja so bile v času prenove na svetovi turneji. Med njimi je tudi znamenita slika Dekle z bisernim uhanom nizozemskega slikarja Jana Vermeerja, ki si jo je v dveh letih ogledalo 2,3 milijona ljubiteljev umetnosti po vsem svetu, od Japonske do ZDA.

Zbirka muzeja velja, čeprav je v njej le 800 slik, za eno najpomembnejših zbirk nizozemskega slikarstva 17. stoletja, ki je v zgodovino likovne umetnosti vpisano ko zlata doba nizozemskega slikarstva.