Slovenija 24.6.2014 14:33

Pesniški Pranger letos s poudarkom na retoromanskem jeziku

Ljubljana, 24. junija - Festival Pranger bo med 1. in 6. julijem spet pesniško povezal Ljubljano in Rogaško Slatino z okolico ter predstavil devet pesnikov in njihovih zbirk po izboru treh kritikov. Izbrana država je tokrat Švica, poseben poudarek pa bo na manj poznanem retoromanskem jeziku. V okviru festivala bo podeljena tudi Stritarjeva nagrada za mladega kritika.

Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, 11. po vrsti, bo kritiško pretreslo pesniške zbirke Lasa pur dir Erike Vouk, Sveta poroka Vlada Žabota, Prosti pad Glorjane Veber, Vesa v zgibi Anje Golob, Iskanje hrane Barbare Jurič, Čakanje revolucije in modrosti Jurija Hudolina, Delci dela Jureta Jakoba, Razporeditve Dejana Kobana in Sprehajalec ptic Denisa Škofiča. Izmed pesniških zbirk z letnico 2013 so jih izbrali kritiki Lidija Gačnik Gombač, Marcello Potocco in Tanja Petrič.

V prevajalskem delu, ki je drugi pomemben del festivala, bodo izbrane pesnike prevedli v retoromanski jezik, enega od štirih uradnih jezikov v Švici, ki je letošnja država v fokusu. Zanj so se, kot je na današnji novinarski konferenci povedala vodja festivala Urška P. Černe, odločili zato, ker je v Sloveniji najslabše poznan. Iz Švice se bosta festivala udeležila pesnica Leto Semadeni, ki piše v retoromanščini in svojo poezijo prevaja v nemščino, ter avtor antologije švicarske poezije 20. stoletja Roger Perret.

Po besedah prevajalke Nade Grošelj v Sloveniji praktično ni strokovnjaka za retoromanščino, zato so pri prevajanju iz retoromanščine primorani poseči po indirektnih prevodih, podobno pot pa so izbrali tudi pri prevajanju slovenskih avtorjev v omenjeni jezik. Na prevajalski okrogli mizi 4. julija se bodo tako posvetili tudi vprašanju, do kakšnih premikov prihaja ob prevajanju v posredniški jezik.

V tretjem delu festival po besedah producenta Gorana Potočnika Černeta namenja pozornost najmlajšim in "nekoliko starejšim mlajšim". Najboljšim poetom, ki so sodelovali na osnovnošolskem in srednješolskem natečaju, bodo podelili priznanja, izmed tistih, ki jih zanima kritika, pa so prek razpisa izbrali dve mladi kritičarki, ki se bosta predstavili občinstvu.

Pranger se bo začel v Ljubljani s konceptualno razpravo na temo Poezija in smrad, katere gosta bosta psihiatrinja in pesnica Breda Sobočan ter biolog Boris Kolar.

Ob zaključku festivala bo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) v Rogaški Slatini podelilo Stritarjevo nagrado za literarno kritiko, s katero že od leta 1998 opozarja na mlada, obetavna kritiška peresa. Kot je povedal predsednik DSP Veno Taufer, jih na ta način želi spodbujati, da vztrajajo pri samostojnosti, pogumu in trdnem estetskem stališču. Nagrajenca bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo Ivan Dobnik, Gabriela Babnik in Igor Škamperle.