Svet 26.6.2014 5:00

V Zagrebu razstava Prva svetovna vojna in avantgardna umetnost

Zagreb, 26. junija - V Muzeju sodobne umetnosti bodo danes odprli razstavo Prva svetovna vojna in avantgardna umetnost. Razstava bo uvodni dogodek istoimenske tridnevne mednarodne konference, ki se je bo v Muzeju sodobne umetnosti udeležilo 32 domačih in tujih strokovnjakov. Oboje poteka v sklopu obeleževanj 100. obletnice pričetka prve svetovne vojne.

Po besedah sodelavca pri projektu Branka Franceschija je ravno obdobje avantgarde močno spremenilo družbo, družbene procese in samo umetnost, ki po tem ni več težila k estetski revoluciji, temveč je s prevratom vseh do tedaj veljavnih norm uvedla radikalne postopke.

Na razstavi so predstavljeni redki referenčni manifesti, časopisi in umetniška dela iz mednarodnega fundusa zbirke Marinko Sudac, ki prikazujejo radikalen odmik umetnikov v prvih desetletjih 20. stoletja od tradicionalnega pojmovanja umetniškega ustvarjanja in položaja umetnosti v družbenem življenju. Razstavljene so tudi futuristične, dadaistične, nadrealistične in druge publikacije ter kolaži in grafike umetnikov avantgardnih gibanj, piše na spletnem portalu port.hr.

Prva svetovna vojna pomeni zardi radikalnih sprememb, ki sta jih po njej doživeli kultura in družba, za začetek nove dobe. V predvojnem času je bilo ozračje ugodno za razvoj modernistične estetike in raznih umetniških gibanj, katerih člane je izkušnja vojne usmerila k radikalnim spremembam ne le umetniškega ustvarjanja ampak vseh družbenih in moralnih vrednot.