Slovenija 27.6.2014 11:00

V Kostanjevici na Krki razstava Prostor novega spomina kiparke Katje Oblak

Kostanjevica na Krki, 27. junija - V lapidariju Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Prostor novega spomina ljubljanske kiparke Katje Oblak. Avtorica svojo poklicno usmerjenost gradi na klasičnih kiparskih principih, hkrati pa jih nenehno nadgrajuje in razvija svojstveno avtorsko poetiko, je o njej zapisala kustosinja Barbara Rupel.

Po besedah kustosinje kostanjeviške galerije Ruplove se Oblakova uvršča med mlade kiparke, ki so svojo mesto našle v klasičnem kiparskem ustvarjanju, njena dela pa zaznamujejo pretanjena tenkočutnost v izbiri izraznih materialov, upoštevanje telesnosti in prostorska gradnja, ki jo skuša nadgraditi z videom, zvoki in gibom.

Oblakova pri ustvarjanju nadaljuje z avtobiografsko refleksijo o vlogi, mestu in stanju lastnega telesa. Izhodišče za svoje delo je našla v opazovanju odzivanja lastnega telesa na okolje, kot plesalka japonskega butha pa v plesu vzporednice s kiparstvom, ugotavlja kustosinja.

Pri svojem delu se je osredotočila v prevajanje lastne izkušnje, kot da je njeno telo med plesom in gibanjem v prostoru že samo po sebi kiparsko gradivo.

Umetnica izhaja iz gibalne forme živega telesa. Iz sekvence določenega giba izbere značilen detajl, ki ga preko odtisa živega telesa prevede v kiparsko obliko, sekvenco celotnega giba pa na raven metafore.

Katja Oblak se je leta 1975 rodila v Ljubljani. Na tamkajšnji Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je kot kiparka diplomirala leta 2008. Razstavlja skupinsko in samostojno, za svoje delo je bila večkrat nagrajena. Skupaj s kiparjem Julijem Borštnikom občasno vodi delavnice likovno izobraževalnega centra, ki deluje v okrilju Galerije Miklova hiša in Rokodelskega Centra Ribnica. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava Prostor novega spomina bo v Kostanjevici na Krki na ogled do 25. avgusta.