Svet 30.6.2014 6:00

Glasbeni dnevi v Donaueschingenu z novimi poudarki

Stuttgart, 30. junija - Glasbeni dnevi v mestecu Donaueschingen v nemški pokrajini Baden-Württemberg bodo v letošnji izdaji, ki bo potekala med 17. in 19. oktobrom, postavili nov mejnik. Organizatorji so se namreč odločili, da bo festival presegel meje glasbe in se osredotočil tudi na druge umetniške discipline. Na festivalu bo mogoče slišati 19 praizvedb.

Poleg glasbenih novitet bo festival prvič ponudil tudi branja in razstave ter filmske in video projekcije, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili prireditelji.

V ospredju bodo skladatelji, ki so ob glasbenem ustvarjanju uspešni tudi na drugih umetniških področjih. Tako bo, denimo, Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller brala še neobjavljene pesmi nemškega skladatelja Josefa Antona Riedla.

V glasbenem delu festivala bo med drugim mogoče slišati nove skladbe Wolfganga Rihma, Manosa Tsangarisa, Petra Ablingerja in Hansa Zenderja.

Glasbeni dnevi v Donaueschingenu v Schwarzwaldu (Črnem gozdu) veljajo za najstarejši festival nove oziroma sodobne glasbe na svetu. Ustanovljeni so bili leta 1921. Ključna osebnost v začetnih letih je bil skladatelj Paul Hindemith (1895-1963).