Slovenija 1.7.2014 0:30

Z mogočno Carmino Burano začetek Ljubljana festivala

Ljubljana, 1. julija - Z mogočno Carmino Burano se bo drevi v prestolnici pričel že 62. Ljubljana festival. V kantati Carla Orffa bo pod taktirko Uroša Lajovica združilo moči okoli 300 nastopajočih iz Slovenije, Hrvaške, BiH ter Bolgarije. Koncert na Kongresnem trgu se bo začel ob 21.15.

Ljubljana. Kongresni trg v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V kantati za sopran, tenor, bariton, zbor in orkester so moči združili Orkester Slovenske filharmonije, SNG Opera in balet Ljubljana, Slovenski komorni zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić in zbor Opere Narodnega gledališča Sarajevo. Kot solisti nastopajo Aida Čorbadžić, Marko Cvetko in Ivo Jordanov.

Nemški skladatelj Orff je v Carmini Burani izjemno originalno, vsebini in besedilu prilagojeno sledil srednjeveški glasbeni kulturi. Vendar pa je bil v svoji glasbeni govorici dovolj moderen, da v arhaizmih ni videl končnega cilja, ampak je na njihovih osnovah gradil moderne tonske slike, ki govorijo za današnjega človeka razumljivo govorico, so o delu zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Literarna podlaga kantate je skladateljev izbor originalnih pesmi učencev in študentov pretežno posvetne vsebine iz 13. stoletja iz zbirke v benediktinskem samostanu blizu Bad Tölza na Bavarskem.

Čorbadžićeva je leta 2004 postala članica Narodnega gledališča v Sarajevu in tri leta pozneje solistka. Marko Cvetko je leta 2000 naredil avdicijo v zbor v Hrvaškem narodnem gledališču in tri leta pozneje tam debutiral kot solist. Bolgarski baritonist Ivo Jordanov je leta 2009 zmagal na mednarodnem pevskem tekmovanju v Spoletu, kar mu je omogočilo, da je dve sezoni deloval v opernem gledališču Sperimentale.

Na Kongresnem trgu se bodo do konca festivala zvrstili še trije koncerti, večina prireditev bo potekala v Križankah.

Letošnji festival bo gostil imena, kot so Riccardo Muti, Jurij Bašmet, Elina Garanča in Maria Pages. Sklenila se bo 1. septembra, ko bo nastopil Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama pod taktirko svetovno znanega dirigenta Marissa Jansonsa.