Slovenija 1.7.2014 4:00

V Ljubljani se bo drevi začel festival Pranger

Ljubljana/Rogaška Slatina, 1. julija - V Ljubljani se bo s konceptualno razpravo na temo Poezija & Smrad drevi ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature pričel 11. festival Pranger. Do 6. julija bo pesniško povezal Ljubljano in Rogaško Slatino z okolico ter predstavil devet pesnikov in njihovih zbirk po izboru treh kritikov. Letošnja država v fokusu je Švica.

Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije bo kritiško pretreslo pesniške zbirke Lasa pur dir Erike Vouk, Sveta poroka Vlada Žabota, Prosti pad Glorjane Veber, Vesa v zgibi Anje Golob, Iskanje hrane Barbare Jurič, Čakanje revolucije in modrosti Jurija Hudolina, Delci dela Jureta Jakoba, Razporeditve Dejana Kobana in Sprehajalec ptic Denisa Škofiča. Izmed pesniških zbirk z letnico 2013 so jih izbrali kritiki Lidija Gačnik Gombač, Marcello Potocco in Tanja Petrič.

V prevajalskem delu bodo izbrane pesnike prevedli v retoromanski jezik, enega od štirih uradnih jezikov v Švici. Zanj so se, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala vodja festivala Urška P. Černe, odločili, ker je v Sloveniji najslabše poznan. Iz Švice se bosta festivala udeležila pesnica Leto Semadeni, ki piše v retoromanščini in svojo poezijo prevaja v nemščino, ter avtor antologije švicarske poezije 20. stoletja Roger Perret.

Na festivalu bodo tudi podelili priznanja najboljšim poetom, ki so sodelovali na osnovnošolskem in srednješolskem natečaju, izmed tistih, ki jih zanima kritika, pa so prek razpisa izbrali dve mladi kritičarki, ki se bosta predstavili občinstvu.

Ob zaključku Prangerja bo Društvo slovenskih pisateljev v Rogaški Slatini podelilo Stritarjevo nagrado za literarno kritiko, s katero že od leta 1998 opozarja na mlada, obetavna kritiška peresa. Nagrajenca bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo Ivan Dobnik, Gabriela Babnik in Igor Škamperle.