Svet 1.7.2014 6:00

V Italiji ukinili brezplačen vstop v muzeje za starejše

Rim, 1. julija - Vlada v Rimu je sklenila, da ukine brezplačen vstop v muzeje in na območja kulturnih spomenikov za starejše. Starejši od 65 let si odslej po pisanju nemške tiskovne agencije dpa denimo ne bodo več mogli brezplačno ogledati rimskega Koloseja, florentinske galerije Uffizi ali arheološkega parka Pompeji pri Neaplju.

Prost vstop bodo imeli le še državljani EU do 25. leta starosti, poleg tega bo še vedno prost vstop za vse obiskovalce vsako prvo nedeljo v mesecu.

Po besedah italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschinija so se za ta korak odločili, da bi bilo breme plačevanja vstopnin pravičneje razporejeno. Kot je dejal, je bilo absurdno gledati premožne starejše turiste, ki so si italijanske muzeje in druge znamenitosti ogledovali brezplačno. Do minulega ponedeljka je bil namreč prost vstop omogočen vsem državljanom EU, starim 65 let ali več.

Italija že več let le stežka vzdržuje svojo kulturno dediščino, pri čemer je njeno vzdrževanje vedno bolj odvisno od zasebnih sponzorjev, še posebej kadar gre za večje projekte restavracije. Lani so v državnim muzejih in na območju drugih spomenikov kulturne dediščine našteli več kot 26 milijonov obiskovalcev, pri čemer jih kar tretjina ni plačala vstopnine.