Slovenija 2.7.2014 15:04

Na gradu Bogenšperk Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi

Šmartno pri Litiji, 2. julija - Na gradu Bogenšperk bo po 325 letih za pet dni znova zaživela Valvasorjeva grafična delavnica. V sklopu Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov, ki bodo potekali med 6. in 11. julijem, bo v njej v klasičnih tehnikah globokega in visokega tiska ustvarjalo šest mednarodno uveljavljenih grafikov.

V sklopu Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov bodo na gradu Bogenšperk ob umetnici Nevenki Arbanas iz Zagreba ustvarjali še slovenski grafiki Hamo Čavrk, Črtomir Frelih, Svetlana Jakimovska Rodić, Jožica Medle in Janko Orač. Nastale grafike si bo od 4. septembra moč ogledati v grajski galeriji, na gradu pa bodo ostale tudi kot del Grafične zbirke Bogenšperk.

Namen projekta Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi, ki je plod sodelovanja Javnega zavoda Bogenšperk, Tehničnega muzeja Slovenije, Galerije Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki ter slikarja in grafika Orača, je opozoriti na začetke grafične umetnosti v Sloveniji ter vzpostaviti kakovostno grafično zbirko z mednarodno umetniško grafično produkcijo na Bogenšperku. Organizatorji si želijo tudi, da bi Valvasorjevi grafični dnevi postali tradicionalna bienalna prireditev.

Slovenski plemič, učenjak in polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) je grafični zavod - bakroreznico in tiskarno za bakroreze na Bogenšperku ustanovil 12. aprila 1678. Bila je prva te vrste na slovenskih tleh, zato predstavlja tudi začetek prvega velikega poglavja v grafični umetnosti na Slovenskem.

Rezultat 11-letnega delovanja Valvasorjeve tiskarne so domala vsi bakrorezi, ki so odtisnjeni v njegovih knjigah, vključno z bakrorezi v Slavi vojvodine Kranjske (1689). Valvasor je na gradu hranil tudi zbirko več kot 8000 grafičnih listov, ki jih je nakupil po Evropi in dopolnil z grafikami domačih, bogenšperskih umetnikov. Leta 1685 je grafične liste tematsko uredil ter dal vezati v 18 zvezkov velikega formata.

Zbirka je bila del njegove izjemne knjižnice na gradu Bogenšperk, ki jo je moral zaradi velikih stroškov, povezanih z delovanjem grafične delavnice in izdaje Slave vojvodine Kranjske, prodati in jo še danes hranijo v zagrebški metropolitanski knjižnici, so sporočili z zavoda Bogenšperk.