Svet 3.7.2014 5:30

Glasbena založba Edition Peters se je vrnila v Leipzig

Leipzig, 3. julija - Glasbena založba Edition Peters, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo, ima od torka svoj sedež ponovno v Leipzigu. Vrnitev založbe je pomembno znamenje za založniško in glasbeno mesto Leipzig, je ta korak po poročanju nemške tiskovne agencije dpa komentirala mestna uprava.

Tradicija založbe sega v leto 1800, ko je bil v Leipzigu ustanovljen Bureau de Musique. Leta 1814 je družbo prevzel knjigarnar Carl Friedrich Peters in odtlej založba nosi njegovo ime.

Po nacionalizaciji so sedež podjetja leta 1950 premestili v Frankfurt, z denacionalizacijo leta 1993 pa je bila založba vrnjena prejšnjim lastnikom. Septembra lani so se njeni delničarji odločili za vrnitev sedeža v Leipzig, še poroča dpa.

Edition Peters je ena najstarejših in najbolj znanih glasbenih založb na svetu. Od leta 1800 objavlja dela vseh najpomembnejših skladateljev, kot so Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart in Ludwig van Beethoven, pa tudi komponistov 20. in 21. stoletja, denimo Johna Cagea, Mauricia Kagla in Györgyja Ligetija. V njenem katalogu je več kot 12.000 del.

Njen uradni zastopnik za Slovenijo je Društvo slovenskih skladateljev.