Svet 4.7.2014 6:00

V Avignonu danes začetek gledališkega festivala

Avignon, 4. julija - V mestu Avignon na jugu Francije se bo danes pričel največji francoski gledališki festival. Letošnjega, že 68. po vrsti, bo odprla festivalska produkcija Princ Hamburški Heinricha von Kleista v režiji Giorgia Barberia Corsettija. Festival se bo sklenil 27. julija.

Čeprav je sprva že kazalo, da je letošnja izvedba zaradi stavke kulturnih delavcev v Franciji ogrožena, pa so se sodelujoči pri pripravi festivala odločili, da so bo festival začel v skladu z napovedmi. Stavka, ki je zajela Pariz in še nekaj drugih mest, je že pripeljala do odpovedi nekaterih dogodkov.

Organizatorji so v začetku tedna sporočili, da je okrog 80 odstotkov sodelujočih pri festivalu glasovalo za to, da se festival začne, kot je načrtovano. Želijo doseči, da bi festival deloval kot "ozvočenje, preko katerega bi se slišale zahteve prekernih delavcev - nastopajočih in drugih delavcev v kulturi".

Drama Princ Hamburški sodi v sam vrh Kleistovega literarnega ustvarjanja. Kot piše na spletni strani festivala, je Corsettiji zgodovinski vidik postavil ob stran. Občinstvu bo v predstavi pomagal dešifrirati večna vprašanja, ki se zastavljajo ob igri, pomagal slišati nenavadno kombinacijo preobilja in natančnosti, sanj in resničnosti.

Kleist v Princu Hamburškem pripoveduje o prinčevi neposlušnosti in njegovi obsodbi, o njegovih sanjah in vzporednem svetu, italijanski režiser pa je na oder postavil igro, katere triumf je v nezavednem in v kateri je ritem jezika enako pomembnem kot njegov pomen.

Na festivalu v Avignonu vsako leto predstavijo med 35 in 40 različnih produkcij, tekom festivala se zvrsti okoli 300 francoskih in tujih predstav. Mnoge med njimi v Avignonu doživijo francosko premiero. V sklopu festivala potekajo še pogovori z ustvarjalci, na ogled so tudi razstave.

Festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar, odtlej pa se je razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu. Festival spremlja med 140.000 in 190.000 ljubiteljev scenske umetnosti.