Svet 3.7.2014 13:20

Isabelle Huppert na festivalu v Münchnu dobila nagrado za življenjsko delo

München, 3. julija - Francoska igralka Isabelle Huppert je v sredo na mednarodnem filmskem festivalu v Münchnu dobila nagrado za življenjsko delo. Igralka je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa po dolgih letih sprejela povabilo na festival in na njem predstavila tudi svoj najnovejši film La Ritournelle, ki ga je režiral Marc Fitoussie.

Nemčija, Berlin. Francoska igralka Isabelle Huppert. Foto: Alenka Vesenjak/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Francoska igralka Isabelle Huppert.
Foto: Alenka Vesenjak/STA
Arhiv STA

"V svojem življenju še nisem srečal osebe, ki bi bila neustrašna, virtuozna, pripravljena tvegati in hladnokrvna," je 61-letno igralko ob podelitvi nagrade pohvalil njen nemški kolega Matthieu Carriere.

Nagrado je posvetila nemškemu režiserju Wernerju Schroeterju, ki je umrl leta 2010. "Ko sem prišla v München, sem se spomnila predvsem nanj," je povedala Huppertova. Pod njegovo režijsko taktirko je posnela več filmov, med drugim filmsko priredbo romana Malina Ingeborg Bachmann.

Huppertova že več kot 40 let nastopa pred kamero in v gledališču. Pogosto upodablja ženske, ki so ravnodušne in težavnega značaja. Igralko s prepoznavnimi rdečimi lasmi so pred kamero povabili številni znani režiserji, med njimi Claude Chabrol, Luc Godard in Michael Haneke.

Dober odnos z režiserjem ji zelo veliko pomeni. "Počutim se zelo neprijetno, če moram snemati film z nekom, ki mu ne zaupam," je povedala v pogovoru pred podelitvijo nagrad.

V svojem novem filmu je odigrala žensko, ki se loči od svojega vsakdanjega življenja na kmetiji v Normandiji in pod pretvezo odide v Pariz. Njen mož (Jean-Pierre Darroussin) postane sumljiv in ji sledi.

Filmski festival v Münchnu, ki poteka med 27. junijem in 5. julijem, ni tekmovalne narave, kljub temu pa na njem podelijo nekaj pomembnih priznanj, denimo nagrado CineMerit za izjemen prispevek h "gibljivim slikam kot umetniški obliki".