Slovenija 4.7.2014 6:30

Na ljubljanskem jazz festivalu nocoj Gregory Porter

Ljubljana, 4. julija - V okviru 55. jazz festivala Ljubljana bo nocoj na oder Križank stopil najbolj zveneči glasbenik tokratne izdaje - ameriški pevec in letošnji dobitnik grammyja Gregory Porter. Pevec v svojih pesmih prepleta jazz, gospel in soul, spremljala ga bo zasedba štirih instrumentalistov. Pred njim bo avditorij ogrel slovenski pianist Marko Črnčec z zasedbo.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Temnopolti pevec je odraščal v Bakersfieldu v Kaliforniji. V stik z glasbo je prišel v lokalni cerkvi, ki jo je vodila njegova mati in v kateri je pogosto prepeval. Odraščal je ob glasbi delavcev z juga - gospelu in bluesu, čeprav je, kot je povedal v enem od intervjujev, poslušal vse, kar je bilo tedaj dosegljivega, od Michaela Jacksona do The Temptations. Največji vtis pa so nanj pustili jazzovski glasbeniki, kot so Nat King Cole, Louis Armstrong in Ella Fitzgerald.

Glasbi se je zapisal po tem, ko je poškodba ustavila njegovo obetavno športno pot. Doslej je objavil tri albume: Water (2010), Be Good (2012) in Liquid Spirit (2013). Že s prvo ploščo je bil nominiran za grammyja za najboljši jazzovski vokalni album, naslovna pesem z druge plošče je bila nominirana za najboljšo tradicionalno r&b izvedbo, zlati gramofon pa je osvojil z lani izdano ploščo, ki je izšla pri Blue Note Records.

"Naslednji veliki jazzovski pevec", kot so ga poimenovali pri NPR Music, se trenutno mudi na turneji. Njegov zaščitni znak je pokrivalo, "jazzovska kapa", kot mu pravi, ki je neločljivi del njegovih nastopov.

"Jazzovski svet že dolgo kakšnega (moškega) pevca ni častil tako kot Gregoryja Porterja, pevca s toplim, toda tudi odrezavim baritonom, ki se napaja tako v soulu sedemdesetih let ter klasičnih jazzovskih baladah in popevkah (Nat King Cole) kot v angažiranem gospelu in bluesu," so ob njegovem gostovanju v Ljubljani zapisali v Cankarjevem domu (CD), ki festival organizira.

Njegov koncert v Križankah bo uvedel mlajši slovenskih jazzist Marko Črnčec z lastnim kvartetom, v katerega je povabil kolege iz Kanade, Kube in ZDA, s katerimi je že objavil album Devotion. Pred tem bo v CD solistično nastopil nemški pianist Joachim Kühn, po Križankah pa se bodo ljubitelji jazza lahko vrnili v osrednji kulturni hram, kjer bo tretji festivalski dan sklenila belgijsko-nizozemski trio De Beren Gieren z gostjo trobentačico Susano Santos Silva.