Svet 5.7.2014 5:00

Stuttgart ostaja kulturna prestolnica Nemčije

Stuttgart, 5. julija - Kot je pokazala študija zasebnega hamburškega inštituta za gospodarstvo (HWWI), Stuttgart ostaja mesto z najbogatejšo kulturno ponudbo v Nemčiji. Študijo je naročila zasebna banka Berenberg, zajela pa je kulturno ponudbo v 30 nemških mestih.

Nova študija je pokazala, da tako kot pred dvema letoma, na prvem mestu ostaja prestolnica nemške zvezne dežele Baden-Württemberg, sledijo pa ji München, Dresden, Berlin in Bonn. Študija je raziskala tako pomen kulturnih industrij v regiji kot tudi kulturno ponudbo v celoti in povpraševanje po njej v posameznih mestih.

"Kultura je ponos vseh meščanov," je rezultate študije komentiral nadžupan Stuttgarta Fritz Grüne. Dodal je, da se v mestu številna podjetja angažirajo na področju kulture.

Na zadnjih mestih na lestvici so se po navedbah HWWI ponovno znašla nekdanja industrijska središča Gelsenkirchen, Duisburg in Wuppertal. V primerjavi z letom 2012, ko je bila narejena zadnja študija, sta se na višji mesti povzpela Köln (na osmo) in Düsseldorf (na šesto mesto). Nižje pa so na lestvici zdrsnila mesta Frankfurt na Majni, Münster in Hannover.

Stuttgart prednjači po številu zaposlenih v kulturnih industrijah. V njih ima namreč službe kar 7,4 odstotka vseh zaposlenih, medtem ko jih ima v Münchnu 5,4 odstotka in v Berlinu 5,1 odstotka vseh zaposlenih. V Stuttgartu je tudi najbogatejša kulturna ponudba, poleg tega je v mestu največje povpraševanje po kulturi.

Berlin, ki se je sicer uvrstil na četrto mesto, se lahko s 35.000 umetniki pohvali z največjo gostoto umetnikov na število prebivalcev, poleg tega najvišji rezultat doseže tudi kar zadeva kulturno produkcijo. München se lahko pohvali s številnimi galerijami in povečanjem števila obiskovalcev festivalov ter uporabnikov knjižničnih storitev, s čimer se je na lestvici povzpel na drugo mesto.

Köln je mesto z najvišjim prihodkom na prebivalca v kulturnih industrijah, Düsseldorf pa se je izkazal predvsem kot mesto galerij in avkcijskih hiš, rezultate študije povzema dpa.