Slovenija 4.7.2014 10:25

Deklica z rastočo knjigo bo letos zrasla z mislijo Cirila Zlobca

Ljubljana, 4. julija - Med Navjem in Železno cesto v Ljubljani bodo danes opoldne pripravili slovesnost ob deseti obletnici Deklice z rastočo knjigo, ki skozi vedno nove misli literatov ponazarja ljubezen do slovenske besede in kulture. Podstavek kipa bo tokrat dopolnila misel Cirila Zlobca: Samo beseda premaguje čas, v njegov spomin vrisuje naš obraz.

Na dogodku bodo spregovorili predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, predsednik SAZU Tadej Bajd in ljubljanski župan Zoran Janković.

Kip Deklice z rastočo knjig kiparja Jerneja Malija je nastal v sklopu projekta Rastoča knjiga. Podstavek, na katerem sedi deklica, vsako leto oplemeniti nov verz, ki ponazarja ljubezen do slovenske besede, slovenske kulture in slovenskega naroda, je zapisano na spletni strani Državnega sveta. Doslej so misli prispevali literati, kot so Miroslav Košuta, Boris Pahor in Tone Pavček.

Kip deklice s knjigo simbolno vključuje slovenske knjižne mejnike, od Brižinskih spomenikov preko Trubarjevih Abecedarija in Katekizma, Dalmatinovega prevoda Biblije, Prešernovih Poezij do književnosti sodobnega časa.

Za Rastočo knjigo, ki je od nastanka ob prelomu tisočletja prerasla v mednarodni projekt, skrbi Državni svet skupaj s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, ljubljansko mestno občino, Javnim skladom za kulturne dejavnosti, Narodno in univerzitetno knjižnico ter društvom Rastoča knjiga.

Z ustanovitvijo projekta in društva Rastoča knjiga so želeli pobudniki med drugim ljudi spodbuditi k osebni rasti s kulturo, umetnostjo in znanostjo.

Med drugim v projektu sodelujejo tudi Irska, Norveška, Rusija in Francija ter Hrvaška, Avstrija, Madžarska in Italija.