Svet 5.7.2014 9:00

V Pavlovi hiši v Potrni razstava Sledi/Spuren

Potrna, 5. julija - V Pavlovi hiši v Potrni na avstrijskem Štajerskem bodo drevi odprli razstavo Sledi/Spuren 1914-2014. Avstrijsko-slovenski umetniški projekt Sledi/Spuren želi s potujočo razstavo in serijo pogovorov spodbuditi k premisleku o evropskem razvoju v zadnjih 100 letih, o evropski identiteti in o vlogi kulturnih ustvarjalcev pri njenem oblikovanju.

Kot je zapisano v razstavni zloženki, se v sklopu projekta spominjamo skupne zgodovine kot tudi nestrinjanj, oblikovanja mej in narodov. Pomemben sestavni del razstavnega niza je tudi sožitje umetnikov iz obeh držav, čezmejno sodelovanje ter trajna izmenjava z našimi sosedi.

Povezovalna linija s pomočjo železnice od Dunaja do morja in s tem do tamkajšnjega pristanišča je bila glavna žila Habsburške monarhije. Prispevki umetnikov se tematsko navezujejo na transportno pot, na uresničevanje in uničenje identitet, na prednike in dogodke, ki se še bodo zgodili.

Na razstavi, ki je že bila na ogled v Mariboru, so s svojimi deli zastopani Gino Alberti, Svetlana Jakimovska, Gani Llalloshi, Lorena Matic, Goran Medjugorac, Andrew M. Mezvinsky, Katja Oblak & Julij Borštnik, Eva Petrič, Tiberius Stanciu, Franz Wassermann in Letizia Werth. V Pavlovi hiši bo razstava na ogled do 13. septembra.

Projekt Sledi/Spuren je nastal v produkciji Galerie Schleifmühlgasse 12-14 in Obalnih galerij Piran.