Svet 5.7.2014 6:00

Pred 125 leti se je rodil Jean Cocteau

Pariz, 5. julija - V predmestju Pariza Maisons-Laffitte se je na današnji dan pred 125 leti rodil francoski pesnik, pisatelj, slikar, filmski igralec in režiser Jean Cocteau. Umetnik, ki je prvo pesniško zbirko Aladinova svetilka objavil pri 19. letih, je vsestransko umetniško zanimanje oblikoval po prvi svetovni vojni.

Cocteau je aktivno spremljal in podpiral avantgardistične smeri v slikarstvu in književnosti, filmu pa se je posvetil po letu 1940. V zadnjem obdobju svojega življenja, umrl je 11. oktobra 1963 v mestecu Milly-la-Foret, pa se je ukvarjal s slikanjem fresk, je zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu. Od leta 1955 je bil tudi član Francoske akademije.

Med Cocteaujeva pomembnejša dela sodijo romani Velika zabloda, Nastopač Tomaž in Strašni otroci, drami Orfej in Peklenski stroj ter filmi Pesnikova kri, Lepotica in zver, Orfej in Orfejev testament. V slovenščino sta poleg Peklenskega stroja prevedeni še drami Šola za vdove in Človeški glas, na Radiu Slovenija pa so leta 1991 odigrali tudi njegovo radijsko igro Mladoporočenca z Eifflovega stolpa.

Poleg članstva v Francoski akademiji je Cocteau, ki je prijateljeval z umetniki, kot sta Marcel Proust in Andre Gide, prejel vrsto nagrad in priznanj, med drugim je bil še član francoske Legije časti, Nemške in Ameriške akademije ter častni predsednik filmskega festivala v Cannesu.