Svet 7.7.2014 11:15

V Karlovyh Varyh danes svetovna premiera filma Drevo Sonje Prosenc

Karlovy Vary, 7. julija - Na 49. filmskem festivalu, ki se je v Karlovyh Varyh začel v petek, bo danes svetovno premiero doživel celovečerni prvenec Drevo režiserke in scenaristke Sonje Prosenc. Film o ujetosti za zidove lastnega doma zaradi nevarnosti maščevanja se na Češkem predstavlja v tekmovalnem programu East of the West.

Zgodba filma sledi materi in dvema otrokoma, Aleku in Veliju, ki so zaradi grožnje krvnega maščevanja varni le za zidovi svoje hiše oziroma dvorišča. A tudi to ne more otrokom preprečiti sanjanja in želje po svobodi, so zapisali na spletni strani produkcijske hiše Monoo, ki je film producirala v sodelovanju s TV Slovenija, Starogaro in Nuframe. Projekt je podprl tudi Slovenski filmski center.

Na festivalu so v predstavitvi filma zapisali: "Ena zgodba, tri perspektive. V treh poglavjih režiserka postopoma zgradi svojo pripoved in razgrinja tragično situacijo, v kateri se je zaradi nesreče znašla družina. Nelinearna pripoved gledalca pušča v napetosti, ki jo še povečujejo klavstrofobični posnetki."

"Ideja za ta film se mi je porodila iz zgodb, ki sem jih slišala in prebrala med raziskovanjem za projekt z nekega drugega področja. To so bile zgodbe o otrocih, ki zaradi maščevanja, ki grozi njihovi družini, odraščajo ujeti za zidovi svojega lastnega doma. S koscenaristom in direktorjem fotografije Mitjem Ličnom sva vzela ta moment in okoli njega zgradila svoj fiktiven svet, ki sicer ne poskuša posnemati realnosti, a nosi realna občutja ujetosti in tesnobe," je za današnji Dnevnik povedala Prosenčeva.

Sonja Prosenc, ki je diplomirala iz novinarstva in kulturologije, je pred celovečernim prvencem med drugim posnela dokumentarni portret Jožeta Tisnikarja Mož s krokarjem ter kratki film Jutro. Udeležila se je tudi enoletnega programa TorinoFilmLab.

Največji srednjeevropski filmski festival, na katerem bodo predvajali tudi Razrednega sovražnika Roka Bička ter srbsko-črnogorsko-slovensko-bosansko koprodukcijo v režiji Ivana Ikića Varvari, bo do sobote ponudil več kot 200 projekcij filmov v vrsti programskih sekcij.

Kristalna globusa za prispevek k filmografiji letos prejmeta igralec Mel Gibson in režiser William Friedkin, kristalni globus za najboljši film festivala, za katerega se letos poteguje 12 filmov, bodo podelili na zaključni slovesnosti v soboto.