Svet 8.7.2014 5:30

V Londonu jeseni razstava poznih Turnerjevih del

London, 8. julija - V galeriji Tate Britain v Londonu za jesen napovedujejo razstavo poznih del enega največjih mojstrov angleške romantike Williama Turnerja (1775-1851). Postavitev, ki bo na ogled od 10. septembra do 25. januarja, bo združila 150 Turnerjevih del.

Poleg risb, grafik in akvarelov bo postavitev vključevala tudi nekaj umetnikovih večjih oljnih slik. Med njimi bo mogoče videti znamenito delo Starodavni Rim, Agripina pristaja z Germanikovim pepelom iz leta 1839. Kot napovedujejo v muzeju, bo to prva razstava, ki bo ponudila celosten pregled poznega Turnerjevega ustvarjanja.

William Turner se je rodil v Londonu. Študiral je na tamkajšnji Kraljevi akademiji, kjer je bil pozneje profesor perspektive. Bil je predstavnik romantičnega krajinarskega slikarstva. Sprva je ustvarjal pod vplivom Poussina, Lorraina in nekaterih nizozemskih slikarjev.

Po študijskem potovanju po Italiji leta 1819 je razvil svoj slog. Uporabljati je začel čiste, svetle barve in se v celoti posvetil kolorističnemu subtilnemu ustvarjanju razpoloženj. S to tehniko je postal predhodnik impresionzima, pri njem so se zgledovali tudi pointilisti.

Značilni primeri njegovega abstraktnega razkošnega barvnega izraza zadnjega obdobja so slike Snežni metež, Sončni zahod v Benetkah in Sončni vzhod na gradu Norham.