Slovenija 8.7.2014 4:00

Operna diva Elina Garanča drevi prvič v Ljubljani

Ljubljana, 8. julija - Svetovno priznana mezzosopranistka Elina Garanča bo drevi v okviru 62. Ljubljana festivala prvič nastopila v Ljubljani, kjer jo bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Karla Marka Chichona. Dobitnica številnih nagrad bo zapela arije iz oper Devica Orleanska, Samson in Dalila, Kraljica iz Sabe in Carmen.

Ljubljana, Križanke. Festival Ljubljana. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana, Križanke.
Festival Ljubljana.
Foto: Domen Grögl/STA

O glasu Garanče pravijo, da je mehak, svilen in vznemirljiv, hkrati pa ga odlikuje presenetljivo zaokrožena zrelost. Toda tisto, v čemer izstopa, je njena nepriučljiva sposobnost, ki povzroča kurjo polt in odrasle moške pripravi, da ji jedo z roke, so zapisali v britanski reviji za klasično glasbo Grammophone.

Operna diva, rojena leta 1976, je doma v Rigi, kjer je začela študirati na latvijski Akademiji za glasbo pri svoji materi. Po zmagi leta 1999 na finskem pevskem tekmovanju Mirjam Helin se je začel njen bliskovit umetniški vzpon v Evropi, po debiju na Salzburškem poletnem festivalu leta 2003 pa je cenjena gostja po vsem svetu.

Garanča je nedavno začela veliko evropsko turnejo za promocijo svojega najnovejšega albuma Romantique, so zapisali organizatorji festivala.

Karel Mark Chichon, pevkin mož, s katerim ima dva otroka, je glavni dirigent nemškega radijskega filharmoničnega orkestra Saarbrücken Kaiserlautern in redni gost vodilnih svetovnih orkestrov ter opernih hiš.

Zaradi slabe vremenske napovedi bo pevka namesto na odprtem prizorišču na Kongresnem trgu navdušence s svojim glasom razvajala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Organizatorji so sporočili, da že kupljenih vstopnic za prizorišče Kongresni trg ni potrebno zamenjati.