Svet 10.7.2014 5:00

Lutko Jane Austen izdelali s pomočjo forenzike

London, 10. julija - V centru Jane Austen v mestu Bath so na ogled postavili voščeno lutko pisateljice, pri njeni izdelavi pa so si pomagali s forenziko in pričevanji sodobnikov Austenove, piše britanski časnik The Guardian. Forenzična umetnica Melissa Dring je za izdelavo lutke potrebovala tri leta.

Dringova je za podlago za izdelavo lutke uporabila skico Austenove, ki jo je narisala njena sestra Cassandra leta 1810. Pomagala si je tudi s pričevanji ljudi, ki so avtorico poznali, med njimi nečak James Edward Austen-Leigh in nečakinja Caroline Austen.

James Edward je teto opisal kot zelo privlačno: "Bila je kar visoka in suha, njen korak je bil lahen in odločen, njena celotna pojava pa je pričala o zdravju in živahnosti."

Njegova sestra Caroline pa je dejala, da je bil obraz Austenove prvi, za katerega se spomni, da je bil lep. "Njen obraz je bil bolj okrogel kot pa dolg - barva njene kože je bila svetla, a ne roza," je med drugim zapisala.

Kot navajajo v centru Jane Austen, naj bi bila lutka najboljši približek izgledu Jane Austen v 200 letih. "Na Cassandrinem portretu se zdi, da je jedla limone. Ima nekoliko kiselkast izraz, a iz vseh pričevanj vemo, da je bila Jane Auste živahna, zelo zabavna in celo rahlo navihana," je za BBC povedala Dringova.

"Bila je iz velike družine in vsi so imeli dolg nos, živahne rjave oči in kodraste rjave lase," je dodala.