Slovenija 10.7.2014 11:26

Ptujsko poletje ponovno v znamenju festivala Art Stays

Ptuj, 10. julija - Ptuj bo od 23. julija do konca avgusta znova gostil festival sodobne umetnosti Art Stays. Po besedah umetniškega vodje festivala Jerneja Forbicija ta v svoji 12. izvedbi v najstarejše slovensko mesto znova prinaša bogat program in številne novosti. Program je nastal v sodelovanju z več mednarodnimi galerijami, muzeji in kustosi.

Ptuj. Mesto Ptuj. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj.
Mesto Ptuj.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

V okviru ptujskega poletnega dogajanja se bodo na različnih prizoriščih v mestu zvrstile številne razstave, performansi, koncerti, projekcije, predavanja in pogovori na glavnem festivalskem odru, delavnice za otroke in odrasle ter izleti v bližnja razstavišča.

"Festival smo naslovili Relation(s), saj se glavnina programa ubada z razmerji in odnosi med umetniki. Na njem spet gostimo številne pomembne umetniške tandeme in skupine," je dejal Forbici in med njimi izpostavil mnoge udeležence največjih svetovnih festivalov, kot sta Beneški in Havanski bienale, Documenta v Kasslu.

Med gosti bosta predstavnika ZDA na Beneškem bienalu leta 2011 Allora & Calzadilla ter udeleženca Documente 13 leta 2012, slavna Gilbert & George, pa tudi Anne & Patrick Poirier, udeleženca Beneškega bienala v letih 1976, 1980 in 1984, Documente v Kasslu leta 1977 in Havanskega bienala leta 2006. Spremljevalni program obsega več mednarodnih projektov, med njimi Vision Gymnastic(s) in The Area of Bustle.

Na Ptuju bodo gostovali tako svetovno priznani umetniki kot tisti, ki se šele uveljavljajo. Večina dogodkov bo potekala na glavnem odru na Slovenskem trgu, na razstavah v Miheličevi galeriji, Galeriji Magistrat, Razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Razstavišču FO.VI 2 v Mestnem gledališču, v Tovarni umetnosti v Majšperku, Galeriji FO.VI v Kidričevem ter prostoru Epeka v Mariboru.

Organizatorji letos prvič postavljajo umetniška dela tudi na reko Dravo, ob tem pa predstavljajo še ciklus umetniških dokumentarnih filmov Art Stays Kino v Mestnem kinu Ptuj ter slovensko razstavo fotografije Made in GT22. Skupno se bo na festivalu predstavilo 90 umetnikov iz več kot 20 držav.