Svet 10.7.2014 14:54

Botticellijevo delo na dražbi prodano za rekordnih 1,3 milijona funtov

London, 10. julija - Delo italijanskega slikarja Sandra Botticellija, risbo Študija za sedečega Jožefa, so na dražbi v londonski avkcijski hiši Sotheby's prodali za rekordnih 1,3 milijona britanskih funtov (1,6 milijona evrov), piše britanski BBC. Risba, nastala v 80. letih 15. stoletja, je tudi prvo prodano Botticellijevo delo v zadnjem stoletju.

Kot so sporočili iz Sotheby's, je delo, ki naj bi bilo zadnja risba renesančnega umetnika v zasebni lasti, doseglo najvišjo ceno med njegovimi deli na papirju.

Na dražbo je prišlo iz zbirke pokojne filantropinje Barbare Piasecka Johnson, žene Sewarda Johnsona, dediča Johnson and Johnson. Za 88.000 ameriških dolarjev (64.500 evrov) ga je kupila na dražbi v New Yorku leta 1988.

Risba naj bi bila edina, ki jo je mogoče brez težav povezati s kakšno Botticellijevo sliko - s sliko Jezusovega rojstva z Janezom Krstnikom.

Na svetu je poleg albuma ilustracij za Dantejevo Božansko komedijo ohranjenih le 12 Boticellijevih risb, ki jih, razen omenjene, hranijo muzeji.