Slovenija 11.7.2014 4:00

Odprtje Piranskih glasbenih večerov v znamenju prepleta stare in moderne glasbe

Piran, 11. julija - Drevi se bodo z glasbeno plesno predstavo Stara glasba in novi flamenco v Gledališču Tartini začeli tradicionalni Piranski glasbeni večeri. Najstarejši in edini neprekinjeni festival komorne glasbe v Sloveniji bo do začetka avgusta na različnih prizoriščih ponudil še več kakovostnih nastopov domačih in tujih glasbenikov.

Uvod v že 36. izvedbo Piranskih glasbenih večerov bo tudi paša za oči, napovedujejo v Avditoriju Portorož, ki festival tudi organizira. Predstava Musica antigua y flamenco nuevo (Stara glasba in novi flamenco) bo namreč od Renesanse do današnjih dni povezovala izvirne zgodovinske vzgibe flamenca v očarljivo glasbeno plesno pahljačo.

V naslednjih tednih pa vse tja do 8. avgusta se bodo na prizoriščih v Strunjanu in Piranu zvrstili še drugi koncerti. Tako se bo že prihodnjo soboto, 19. julija, predstavil Godalni kvartet Slovenske filharmonije, ki ga sestavljajo mladi člani Orkestra Slovenske filharmonije.

Pri opernem projektu O Kajn, kje je tvoj brat? se bodo 25. julija slovenskemu ansamblu za zgodnjo glasbo na zgodovinskih glasbilih musica cubicularis pridružili tuji gosti: na Škotskem rojeni lutnjist in teorbist, nemška sopranistka ter avstralski baritonist.

Pod naslovom Viver d' amor bo 1. avgusta na vrsti koncert opernih arij in duetov trenutno najobetavnejših mladih vokalnih virtuozov iz Avstrije, Turčije, Japonske, Kitajske in Makedonije. Pod naslovom Zelenka project pa bo 8. avgusta priložnost slišati koncert solistov Češke filharmonije, ki ponuja enega izmed vrhuncev baročne instrumentalne glasbe, še napovedujejo v Avditoriju Portorož.