Svet 13.7.2014 5:30

V hrvaški prestolnici razstava Zagreb Wellesa in Kafke

Zagreb, 13. julija - V Kulturno informacijskem centru v Zagrebu so na ogled postavili razstavo z naslovom Zagreb Wellesa in Kafke. Postavitev je posvečena filmu Proces režiserja Orsona Wellesa, ki so ga leta 1962 snemali v Zagrebu. Na njej sta združena dokumentarno gradivo in aktualne reakcije na film. Razstava bo na ogled do 25. julija.

Hrvaška, Zagreb. Panorama Zagreba. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Panorama Zagreba.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Zasnova razstave sledi Wellesovemu razmišljanju o mračni atmosferi v srednji Evropi in Zagrebu kot njenem predstavniku. Fotografije iz filma prikazujejo tradicionalno in modernistično arhitekturo Zagreba, gledano skozi oči pisatelja Franza Kafke in Wellesa. Ob nekaterih so razstavljene fotografije današnjega stanja stavb.

Na ogled so tudi še nikoli razstavljene slike s snemanja Mladena Hanzlovskega in Borisa Sütza ter novejši kolaži Mije Vesovića in Mercedes Bratoš, ki prikazujejo njuno dojemanje poetike tega filma. Multimedijsko spajanje različnih pristopov v umetnosti zaznamuje celotno razstavo, je mogoče prebrati na spletnem portalu port.hr.

Koncept razstave Zagreb Wellesa in Kafke je tematsko povezan z razstavo Mesto filmov, tovarna sanj, ki jo bodo 24. julija odprli v Muzeju mesta Zagreb. Razstava bo predstavila bogato zgodovino mesta Zagreb, ki so ga kot kuliso izkoristili številni režiserji. Sledila bo razvoju od nemega in črno-belega filma do modernih koprodukcij.

Postavitev v Kulturno informacijskem centru, ki je prva iz niza v organizaciji združenja H2O, je namenjena povezovanju neodvisnih in institucionalnih projektov.