Slovenija 14.7.2014 4:00

Na Ljubljana festivalu drevi koncert pianista Borisa Berezovskega

Ljubljana, 14. julija - V okviru Ljubljana festivala bo v Križankah drevi ob 21. uri nastopil pianist Boris Berezovski. Na koncertu, na katerem bo zazvenela glasba Hačaturjana in Rahmaninova, ga bo spremljal Orkester Slovenske filharmonije pod dirigentsko paličico Georgea Pehlivaniana.

Ljubljana. Vlak, festival Ljubljana. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vlak, festival Ljubljana.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Berezovski je eden najbolj zanimivih pianistov naše dobe. Leta 1990 je zmagal na mednarodnem tekmovanju Čajkovski v Moskvi in od takrat je reden gost vseh svetovnih koncertnih odrov. Je tudi dobitnik dveh prestižnih nagrad echo klassik, nagrade nemške kritike in nagrade BBC Music Magazine.

Ko je pred mnogo leti v Ljubljani gostoval kot zelo mlad in perspektiven ruski pianist, je z odličnim nastopom osupnil številno publiko. Enako prepričljiv je vselej: kot solist, v komornem sestavu ali z orkestrom, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Vihravi in presenetljivi, obenem pa prefinjeni in po svoje tudi introvertirani umetnik bo tokrat izvedel kar dva klavirska koncerta, ki zahtevata sijajno tehnično znanje pa tudi prepričljivo muzikalnost - Hačaturjanov Koncert za klavir in orkester v Des-duru, op. 38 in Koncert za klavir in orkester v d-molu, št. 3, op. 30 Rahmaninov.

V torek, 15. julija, pa bo Berezovski z recitalom nastopil še v Slovenski filharmoniji. V nasprotju z obema klavirskima koncertoma, ki ju bo mogoče slišati v Križankah, je program, zlasti v prvem delu, z drugega sveta. Francoski impresionizem, ki ga pooseblja Debussy, pričakuje popolnoma drugačen muzikalni pristop in duhovno poglobljenost izvajalca. Interpretacija zahteva prefinjenost in barvitost, kot da bi opazovali impresionistična, rahlo zastrta slikarska platna, so zapisali pri festivalu.