Slovenija 14.7.2014 10:16

Celje za teden dni mesto fotografov

Celje, 14. julija - Danes v Celju pričakujejo fotografe in ljubitelje fotografije z vseh koncev Slovenije, ki bodo do sobote v knežjem mestu iskali navdih za bove fotografske zgodbe. Delavnica Celje Fokus, ki jo Zavod Fokus pripravlja že sedmo leto, je priložnost za druženje fotografov najrazličnejših generacij, so sporočili iz omenjenega zavoda.

Ljubljana. Fotograf, fotoreporter, fotoaparat. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotograf, fotoreporter, fotoaparat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V času delavnice pripravljajo tudi brezplačna fotografska predavanja, na treh lokacijah po mestu pa bodo obiskovalci lahko doživeli igro svetlobe, ki jo ponuja Camera Obscura. Gre za starodavno napravo, ki je predhodnica vseh sodobnih fotoaparatov.

Na delavnici poudarjajo odnos do kreativne, avtorske fotografije, kar je še posebej pomembno v današnjem času, ko z razmahom pametnih telefonov in cenejših digitalnih fotoaparatov vsi fotografirajo vse. Poleg sodobne digitalne fotografije se udeleženci srečajo tudi s starimi tehnikami, kot je delo v temnici in fotografiranje s Camero Obscuro.

V torek, četrtek in petek zvečer bodo organizatorji skupaj z uglednimi gosti pripravili brezplačna predavanja, ki so namenjena najširši javnosti.

Organizatorji iz Zavoda Fokus so z umetniškim vodjem delavnice Jakom Babnikom letos osvežili ekipo mentorjev. Matic Zorman ima bogate izkušnje s fotografiranjem na vojnih območjih, Mimi Antolovič pa je mojstrica lepotne in modne fotografije.

Nekdaj tudi uspešni deskar na snegu Klemen Razinger danes dela za znane slovenske blagovne znamke in se ukvarja predvsem s komercialno fotografijo, Peter Rauch s konceptualno avtorsko fotografijo, Jure Kravanja pa bo sodeloval kot strokovnjak za terapevtsko fotografijo.