Svet 14.7.2014 12:07

V Cape Townu iz silosov nastaja največji muzej afriške umetnosti

Cape Town, 14. julija - V Cape Townu naj bi do leta 2016 iz 42 opuščenih silosov zrnja nastal največji muzej sodobne umetnosti na afriški celini. Razstavni prostor muzeja, ki naj bi bil vreden 36,7 milijona evrov, bo obsegal 80 galerij oziroma več kot 9500 kvadratnih metrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za domačina Marka Coetzeeja, direktorja in glavnega kuratorja nastajajočega muzeja, poimenovanega po nemškem gospodarstveniku Jochenu Zeitzu, je muzej izpolnitev zaobljube izpred 25 let, ko je zapustil domovino.

"Izgradnja muzeja sodobne umetnosti v Afriki so moje življenjske sanje. Ko sem pred 25 leti zapustil Cape Town, sem si obljubil, da se bom vrnil šele, ko bom imel dovolj znanja in vez, da to uresničim," je pojasnil.

Britanski arhitekt Thomas Heatherwick, ki vodi preurejanje zapuščenih industrijskih zgradb, pa je pojasnil, da se je moral pri zasnovi muzeja odločiti, ali se bo boril proti valjasti obliki zgradb ali pa jo bo uporabil.

Tako so se s skupino umetnostnih strokovnjakov in arhitektov odločili, da bodo izpraznili sredico silosov in tako ustvarili velik atrij eliptične oblike, ki ga bo pokrivala steklena streha.

Poleg razstavnih prostorov bodo uredili tudi prostore za izobraževanje. V muzeju bo deloval izobraževalni center za šolarje in center za mlade kustose, v njem bodo čitalnice, knjigarna in kavarna pa tudi restavracija in bar.

Muzej so po Zeitzu poimenovali, ker bo stalno razstavo v njem predstavljala njegova obsežna zbirka del sodobne afriške umetnosti. Zbirko je Nemec zasnoval leta 2002 in je "ena najboljših zbirk sodobne umetnosti z afriškega kontinenta," meni Coetzee.

Poleg stalne zbirke bo muzej gostil potujoče in začasne razstave, ki se bodo osredotočale na afriško umetnost od leta 2000 dalje.