Slovenija 16.7.2014 6:00

Križanke se bodo drevi zasvetile v Avtoportretu Marie Pages

Ljubljana, 16. julija - V ljubljanskih Križankah bo drevi ob 21. uri v sklopu 62. Ljubljana festivala ponovno gostovala španska plesalka flamenka Maria Pages. Predstavila se bo s projektom Avtoportret, ki je bil prvič predstavljen leta 2008 v Tokiu in je nastajal kar dve leti na pobudo slovitega Mihaila Barišnikova, so zapisali organizatorji festivala.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Barišnikov, plesalec in koreograf, je Pagesovi predlagal, naj ustvari koreografijo, ki jo bo oživila kot osebnost, kot plesalko in ustvarjalko. Projekt je med drugim prejel nagrado kritike na 15. bienalu flamenka leta 2008 in nagrado publike za najboljši projekt na 13. festivalu Jerez leta 2009.

Poleg Pagesove, ki je projekt zrežirala in zanj s Josejem Barriosom pripravila koreografijo, bodo v Križankah v ritmih strastnega plesa zaplesali še Isabel Rodriguez, Maria Vega, Eva Varela, Barrios, Jose Antonio Jurado in Paco Berbel. Projekt bosta vokalno obarvala Ana Ramon in Juan de Mairena, glasbeno pa Ruben Levaniegos, Isaac Munoz (oba kitara), Chema Uriarte (tolkala) in David Moniz (violina).

Projekt je nastal po besedilnih in glasbenih predlogah Joseja Saramaga, Antonia Machada, Miguela Hernandeza, Federica Garcie Lorce, Bena Sahla, Alberta Corteza, Joseja "Fytyja" Carrilla in Munoza. Dela je priredil in uglasbil Ruben Levaniegos.

Maria Pages se je rodila v Sevilli. Plesno kariero je začela v skupini Antonia Gadesaila, kasneje pa se je podala tudi v koreografske vode. Leta 1990 je ustanovila lastno plesno skupino, s katero je kmalu dosegla mednarodno prepoznavnost.

Kritiki jo opisujejo kot izjemno umetnico, znano po lastnem konceptu flamenka, ki v vsakem gledalcu pusti neizbrisen spomin in globok umetniški vtis. "Niti zrak niti zemlja nista enaka po tem, ko je plesala Maria Pages," je o umetnici zapisal Saramago.

Pagesova je dobitnica številnih nagrad doma in v tujini, posnela pa je tudi več filmov. Najbolj znani so njeni nastopi v produkcijah Carmen, El Amor Brujo in Flamenco, ki jih je režiral Carlos Saura.